Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Карлос Ройтеман

Почина Карлос Ройтеман

1672
0
Карлос Ройтеман
Карлос Ройтеман; снимка: Ферари

Бившият пилот от Формула 1 Карлос Ройтеман почина днес на 79-годишна възраст, съобщи дъщеря му Кора

Аржентинецът има 12 победи в кариерата си и е вицешампион в F1 през 1981 г. След приключване на активната си спортна дейност той става политик, губернатор на Санта Фе и сенатор.

„Татко си отиде в мир и с достойнство, след като се бори като шампион със силно и благородно сърце до края“, написа Кора Ройтеман. „Гордея се и съм благословена, че той ми беше баща. Знам, че ще остане до мен във всеки един ден от живота ми, докато се срещнем отново в дома на Господ.“

Ройтеман няколко пъти влиза в болница през последните няколко месеца. През май бе в интензивно отделение заради кръвоизлив и след това вътрешно кървене. След това отиде в клиника, където състоянието му се подобри. Усложнения вследствие на дехидратация доведоха до ново постъпване в болница в края на юни. Състоянието му се влоши през последното денонощие.

Това не бе първо сериозно заболяване за бившия пилот и губернатор. През 2017 г. той претърпя операция в Ню Йорк заради рак на черния дроб.

Кариерата на популярния аржентинец във Формула 1 продължава от 1972 до 1982 г.

Той кара за отборите на Брабам, Ферари и Уилямс, има 146 старта, 12 победи и 46 подиума. При дебюта си с Брабам печели сензационен полпозишън, при това в домашния си старт в Буенос Айрес през сезон 1972.

По време на политическата му кариера на няколко пъти се говори, че Ройтеман може да се кандидатира за президент на Аржентина. Най-сериозните му намерения са за изборите през 2011 г., но така и не решава да се бори за високия пост.