Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Макс Мозли

Почина Макс Мозли

2918
0
Макс Мозли

Бившият президент на ФИА Макс Мозли почина на 81-годишна възраст. Британецът започва кариерата си в автомобилния спорт като пилот аматьор. След това преминава през различни роли преди да стане президент на Международната автомобилна федерация през 1993 г. Остава на този пост в продължение на три мандата преди да се оттегли през 2009 г.

Работата на Мозли във ФИА е свързана с повишаване безопасността по пистите. Благодарение на подетите от него инициативи автомобилният спорт става значително по-сигурен. В наши дни дори сериозни катастрофи – като тази с Ромен Грожан в края на сезон 2020 в Бахрейн – много рядко имат фатални последици.

С името на Мозли обаче е свързан скандал за сексуалния му живот, избухнал през 2008 г. в британските таблоиди. След това той подема кампания за по-стриктен контрол над пресата и историите, които се публикуват.

„Дълбоко съм натъжен от кончината на Макс Мозли“, каза настоящият президент на ФИА Жан Тод

„Той бе огромна фигура във Формула 1 и автомобилния спорт. Като президент на ФИА в продължение на 16 години, той в голяма степен допринесе за подсилване на сигурността по пистите и пътищата. Цялата общност на ФИА изразява своята почит. Мислите и молитвите ни са със семейството му.“

Бърни Екълстоун бе един от най-близките хора на Мозли.

„Като да загубиш човек от семейството си… Губя брат, такива бяхме Макс и аз“, каза 90-годишният Екълстоун. „Той направи много добри неща не само за спорта, но и за автомобилната индустрия. Беше невероятен в това да кара хората да създават безопасни автомобили.“