Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Мансур Оджех

Почина Мансур Оджех

1631
0
Мансур Оджех
снимка: Макларън

Тимът на Макларън съобщи, че е починал Мансур Оджех. Бизнесменът работеше с британския отбор още от 1984 г., а от години бе и акционер.

„С огромна тъга Макларън Рейсинг съобщава за смъртта на Мансур Оджех. Господин Оджех почина тази сутрин в Женева, заобиколен от семейството си. Той бе на 68 години“, се казва в съобщението.

Оджех е роден през 1952 г. и е син на един от богатите и влиятелни бизнесмени на Саудитска Арабия през 70-те и 80-те години на ХХ век – Акрам Оджех

Майка му е французойка и по-голямата част от детството и младостта си той прекарва във Франция. Следва в Съединените щати и се връща в Европа, където почти веднага поема част от семейния бизнес TAG (Techniques d’Avant Garde). Чрез компанията става част от Формула 1, където работи в изключително близко сътрудничество с Рон Денис в Макларън. В един момент става акционер в отбора. Придобива огромно влияния, довело до различни промени в екипа от Уокинг.

Преди години Оджех има проблеми с белите дробове. През 2013 г. му е направена трансплантация. В средата на 2020 г. синът му Султан заема мястото му на директор в Макларън Груп.

„Мансур Оджех бе в сърцето и душата на този отбор в продължение на близо 40 години и неделима част от успехите му“, заяви главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун.

„Той бе истински състезател във всеки смисъл на думата. Ултра конкурентен, решителен, страстен и преди всичко – може би най-отличителната черта на характера му – спортсмен. Без значение колко напрегната бе битката, Мансур винаги поставяше спорта на първо място.“

„Той ще остане постоянно вдъхновение, каквото бе и приживе за всички ни. Наследството му е подсигурено. То е втъкано в тима завинаги. Ще продължим да се състезаваме, както той би желал. Най-дълбоки съболезнования на цялото му семейство.“