Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Мъри Уокър

Почина Мъри Уокър

2414
0

Един от легендарните гласове на Формула 1 – британският телевизионен коментатор Мъри Уокър – почина на 97-годишна възраст, съобщи Британският клуб на автомобилните състезатели (BRDC).

Мъри Уокър е роден на 10 октомври 1923 г. Той коментира надпреварите от Формула 1 за BBC от 1976 до 1996 г. и от 1997 до 2001 г. за ITV. Кариерата му зад микрофона започва още през 1948 г., първоначално в радио предавания. Телевизионният му дебют е през 1949 г. Любопитно е, че коментира заедно с баща си – от 1949 до 1962 г. Греъм Уокър е пилот на мотоциклетите Нортън и участва в Айл ъф Мен ТТ.

До средата на 70-те години на XX век Мъри Уокър от време на време коментира състезания от Формула 1 за BBC. От 1978-ма е коментатор на целия сезон в Гран при. Отразява освен това мотокрос и раликрос, британския шампионат за туристически автомобили, дори прочутата австралийска надпревара Батърст 1000. С разширяване портфолиото на BBC от автомобилни дисциплини се занимава още с Формула 3, Формула Форд и др.

Един от най-известните му партньори зад микрофона е световният шампион за 1976 г. Джеймс Хънт. Първоначално двамата изобщо не се разбират. Уокър дори се възмущава как колоритният бивш пилот изобщо не си прави труда да ходи на пресконференции и по отборите, предпочитайки да изпие чаша вино в приятна компания, а след това знае всичко, случващо се в падока. Постепенно обаче се сприятеляват и създават неповторима атмосфера в коментара си. Работят заедно до смъртта на Хънт през 1993 г.

Мъри Уокър се прочува със специфични свои фрази, изрази и грешки, наречени „Мъреизми“. Ето някои от тях:

„Освен ако не бъркам ужасно много… А аз бъркам ужасно много!“

„Менсъл намалява, внимава. О, не, това е нов рекорд за обиколка!“

„Това е интересна писта, защото има наклони. И не само нагоре, но и надолу.“

„Водещият автомобил е абсолютно уникален с изключение на този зад него, който е идентичен.“

„Надеждите на Тамбей, които бяха никакви, сега са абсолютна нула.“

„Извинете ме, докато прекъсвам сам себе си!“

„Той очевидно е спрял за питстоп. Казвам очевидно, защото не мога да видя нищо.“

„Той е точно 10 секунди напред или по-приблизително 9,86 секунди.“

„Нищо й няма на колата му, освен че гори.“

„Това е история. Казвам история, защото се случи в миналото.“

„Всичко може да се случи в Гран при надпреварите и обикновено се случва.“