Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Ники Лауда

Почина Ники Лауда

4505
0
Ники Лауда
Ники Лауда; снимка: Мерцедес

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда почина на 70-годишна възраст. Легендарният австриец покорява върха в спорта през 1975 и 1977 г. с Ферари и през 1984 г. с Макларън. През последните месеци той бе с влошено здраве, като в края на миналото лято претърпя трансплантация на бял дроб. Последната му хоспитализация бе през януари тази година заради грип.

Лауда е починал в понеделник, се казва в изявление на семейството му, публикувано в австрийски медии

„Неговите уникални постижения като спортист и предприемач ще останат незабравими. Неуморимата му жажда за работа, прямота и кураж са модел за подражание за всички нас. Той бе любящ и грижовен съпруг, баща и дядо извън общественото полезрение и ще ни липсва”, се казва още в изявлението.

Роден на 22 февруари 1949 г. във Виена, Андреас Николаус Лауда става автомобилен състезател въпреки неодобрението на семейството си

Изключителната му упоритост води дори до взимане на заем, за да спаси кариерата си, която се простира от началото на 70-те години на XX век до 1985 г. В F1 Лауда печели 25 победи, 24 полпозишъна и общо 54 подиума. Има 24 най-бързи обиколки в 177 старта. През 1975 г. печели първата си титла, а през 1976-та претърпява много тежка катастрофа по време на Гран при на Германия. Възстановява се само за шест седмици, пропускайки едва два старта и се връща на писта за надпреварата в Италия. Губи титлата от Джеймс Хънт през този сезон, но я печели за втори път в кариерата си през следващата 1977 г. После изкарва две години в Брабам преди да се оттегли от спорта. Завръща се във Формула 1 през 1982 г. и две години по-късно за трети път взима Гран при короната.

След окончателното си оттегляне от спорта Лауда създава авиолинията Лауда Еър, но така и не се отдалечава много от F1. Лука ди Монтедземоло го назначава за консултант във Ферари през 1993 г. Австриецът е шеф на екипа на Ягуар в Гран при през 2001 и 2002 г. От септември 2012 г. бе част от тима на Мерцедес, където бе председател на борда на отбора.