Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Патрик Тамбей

Почина Патрик Тамбей

1263
0
Патрик Тамбей
Патрик Тамбей; снимка: ATP

Бившият пилот от Формула 1 Патрик Тамбей почина на 73-годишна възраст. По време на кариерата си в Гран при, продължила от 1977 до 1986 г., французинът кара за отборите на Макларън, Ферари и Рено. Има 114 старта и 2 победи.

Патрик Даниел Тамбей е роден на 25 юни 1949 г. в Париж. Той е от най-силното поколение френски пилоти, сред които са още Ален Прост, Рене Арну, Дидие Пирони, Жак Лафит

Най-емоционалният период в кариерата на Тамбей е втората половина на сезон 1982 г. Той е извикан във Ферари, за да замести загиналия в началото на май Жил Вилньов. Двамата са изключително близки приятели. Дебютират във Формула 1 заедно – в Гран при на Великобритания през сезон 1977. Тамбей кара за екипа на Теодор. Привлечен е от Макларън за сезон 1978., където остава в продължение на две години. Връща се в Теодор за 1980 г., през втората половина на 1981-ва отива в Лижие.

Кариерата на Патрик Тамбей изглежда приключила през сезон 1982, когато Вилньов загива по време на квалификацията на пистата Золдер в Белгия. Французинът е извикан от Ферари на неговото място. Първото му състезание е Гран при на Нидерландия. Малко по-късно в Германия Пирони на свой ред претърпява жестока катастрофа, от която оцелява, но тя слага край на кариерата му. Пирони печели състезанието на пистата Хокенхайм в червеното Ферари с прочутия №27. Кара за Скудерията и през 1983 г., когато също взима победа – на Имола. На стартовата решетка е трети – същата позиция, на която е Вилньов година по-рано и пред очертаното с бяла боя място има нарисувано малко канадско знаме.

Следващите два сезона – 1984 и 1985 г. – Патрик Тамбей изкарва в Рено. През последната година от кариерата си във Формула 1 е в тима на Лола Хаас. Следват две години извън спорта. След това Патрик Тамбей кара за малко в световния шампионат за спортни автомобили и в прочутото изпитание за издръжливост Париж-Дакар.

Патрик Тамбей е кръстник на сина на Жил Вилньов Жак

Той участва активно в развитието на кариерата му. Жак Вилньов е световен шампион във Формула 1 за 1997 г. и има титла в Индикар от сезон 1995.

След края на активната си спортна кариера Патрик Тамбей работи известно време като телевизионен коментатор на надпреварите от Формула 1. В продължение на години е и кмет на Льо Кане – едно от предградията на Кан.