Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина един от първите пилоти на Уилямс

Почина един от първите пилоти на Уилямс

47
0

Патрик Нев, който е един от първите пилоти на екипа на Уилямс във Формула 1, почина вчера на 67 години. Белгиецът е считан за наследник на своя именит сънародник Джаки Икс. Роден е в Лиеж през 1949 г. Започва работа като инструктор в школата за автомобилни пилоти на Джим Ръсел във Великобритания. След това обаче решава, че иска да бъде пилот и между 1970 и 1973 г. кара във Формула Форд 1600.

След това за 1974 г. преминава в заводския екип на Лола с помощта на Питър Макинтош, който е дясната ръка на Бърни Екълстоун. С него печели титлата в сериите. За 1975 г. се издига до британската Формула 3, където прави впечатление, карайки много силно с не особено конкурентния болид на Сафир с двигател Форд, който отстъпва на този на Тойота.

Така за 1976 г. той стига до Формула 1. Първо кара в състезанието на шампионите на Брандс Хеч за екипа на RAM Racing, а официалният му дебют идва в Гран при на Белгия на Золдер. Класира се за състезанието, но отпада заради счупена полуоска. След това във Франция замества контузения Крис Еймън в екипа на Инсайн.

За 1977 г. Нев получава шанс от Франк Уилямс да кара за отбора му. След раздялата с Валтер Волф, Франк създава свой нов отбор, купувайки шасита от Марч. Белгиецът участва в общо 11 уикенда, като се класира за 8 състезания. Най-доброто му постижение е 7-ото място в Гран при на Италия. Последното му участие в F1 е в Канада в края на сезона.