Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Серджо Маркионе

Почина Серджо Маркионе

190
0
Серджо Маркионе

Доскорошният изпълнителен директор на Фиат-Крайслер и президент на Ферари Серджо Маркионе е починал днес на 66 години в болницата в Цюрих. След операция на рамото му преди няколко седмици настъпиха усложнения и той бе отведен в интензивното отделение.

След това е получил церебрална емболия и е изпаднал в необратима кома, а по-късно днес бе потвърдена и смъртта му. С оглед на влошеното му здраве миналата събота той бе освободен от постовете си и бяха назначени негови наместници.

Майк Менли, който е шеф на бранда Jeep, ще заеме поста на Маркионе като изпълнителен директор на Фиат. Във Ферари мястото му на президент ще бъде заето от Джон Елкан, който досега беше шеф на надзорния съвет на Фиат-Крайслер. 

Елкан предложи на акционерите Луис Кери Камилери, който е бивш председател на Филип Морис, да бъде назначен за изпълнителен директор на Ферари.

Маркионе стана изпълнителен директор на Фиат през 2004 г., а след това и на Крайслер през 2011 г, преди двете компании да бъдат обединени под неговото ръководство през 2014 г.

Няколко месеца по-късно през септември същата година той стана и президент на Ферари, като замени заемащия дълги години поста Лука ди Монтедземоло.