Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина основателят на отбора, с който Аертон Сена прави дебюта си в...

Почина основателят на отбора, с който Аертон Сена прави дебюта си в F1

962
0
F1 лого, Формула 1
снимка: Георги Тодоров/lap.bg

Бившият шеф на F1 отбор Тед Толман е починал днес. Това обяви сайта на световния шампионат. Толман е издъхнал на 86-годишна възраст след продължително боледуване. Британецът беше най-известен с това, че с неговия отбор дебютира трикратният световен шампион Аертон Сена.

Толман е бил британски бизнесмен, роден през 1938 г. От средата на 60-те години на миналия век той и по-големият му брат Боб управляват семейната компания, която се занимава с транспорт на автомобили в Брентууд.

Насърчавана от управляващия директор Алекс Хоукридж, Tолман Груп става спонсор на пилоти в клубните моторни спортове през следващото десетилетие. Първият му сериозен контакт със състезанията е през 70-те години на миналия век. Тогава той участва в различни малки формули. През 1976 г. Боб Толман загива след катастрофа на пистата Снетъртън с болид от Роаляе Формула Форд. Въпреки загубата, Тод решава да продължи работата си в моторните спортове

През 1980 г. отборът на Толман печели титлата във Формула 2 с Брайън Хентър. Втори финишира другият пилот на отбора Дерек Уоруик. Автомобилът, който управляват двамата е задвижван от двигател на Харт и конструиран от легендарния Рори Бърни.

Използвайки ресурсите на Toleman Group, Толман преминава във Формула 1 през 1981 г. Пилоти отново са Хентър и Уоруик. Въпреки че не разполага с толкова ресурси и финанси в сравнение с екипи като Ферари, Лотус и Макларън, Толман се оказва неочаквано конкурентен и иновативен отбор.

Толам се превръща в „развъдник“ на бъдещи таланти от F1 под ръководството на Хоукридж. Британецът събира група от блестящи умове, които впоследствие работят дълги години и постигат много успехи. Освен Бърни, тук се включва и Пат Саймъндс.

Първите две кампании за много тежки за Толман. Британският отбор не печели нито една точка и дори пропуска състезанията в Северна и Южна Америка. През 1983 г. екипът печели първите си точки благодарение на Уоруик. Британецът финишира четвърти в Гран при на Нидерландия на пистата Зандвоорт. После той печели точки и в оставащите три кръга за сезона в Италия, Великобритания и Южна Африка.

Сезон 1984 е най-силният в историята на Толман. Отборът привлича в редиците си Аертон Сена. Легендарният бразилец печели британската Формула 3 година по-рано. Заедно с него си партнира бившият мотоциклетен състезател Джони Чекото.

Сена печели точки в два от първите три старта за новата кампания. Бразилецът показва своите способности по време на дъждовната надпревара в Монако. Тогава той финишира втори зад победителят Ален Прост с Макларън, тъй като надпреварата бива прекратена. После Сена финишира трети в Гран при на Великобритания на пистата Брандс Хеч и Гран при на Португалия на пистата Ещорил. Това остават и единствените подиуми на отбора на Толман. Същевременно Чекото претърпява тежка катастрофа в Брандс Хеч и пропуска остатъка от сезона. На негово място карат Пиерлуиджи Мартини и Стефан Йохансон.

В края на 1984 г. Сена и Йохансон напускат Толман. Малко след това отборът отново изпада в сериозна криза и пропуска първите три кръга от сезон 1985. Толман разчита на двамата италиански пилоти и не печели нито една точка през кампанията. В крайна сметка Тед Толман продава отбора на Лучано Бенетон и си тръгва от F1. В днешни дни наследник на Толман и Бенетон е отборът на Алпин

След края на кариерата си в F1, Толман заминава за Австралия и разделя времето си между тази страна и Филипините. В един период той връща Toleman Motorsport, за да управлява състезателните серии MINI Challenge в Австралия. През последните месеци от живота си той се е борил с коварна болест, която в крайна сметка е отнела живота му.

„Натъжен съм да чуя, че Тед Толман е починал. Той даде толкова много на F1. Неговите постижения и наследство винаги ще бъдат част от нашата история. Мислите ни са със семейството и приятелите му в този тъжен момент“, каза главният изпълнителен директор и президент на F1 Стефано Доменикали.