Начало Автомобили Почивка с кемпер? Тежките товари изискват премиум гуми

Почивка с кемпер? Тежките товари изискват премиум гуми

616
0

Не всички туристи искат да отидат на почивка в оживени големи градове и скъпи хотели – мнозина предпочитат къмпинг. Популярността на къмпингите в Германия, Чехия и Полша например се е увеличила през последните години. Но за да се насладите напълно на почивката си с кемпер, трябва да се уверите, че гумите са добри и подходящи за превозното средство. Колкото по-тежък е товарът, толкова повече се изисква от гумите. Поддръжката им е от ключово значение за безгрижно и безопасно пътуване.

Популярността на моторните домове, кемперите, модифицираните ванове постоянно нараства

Според немския централен регистър от януари 2019 г. в Германия са регистрирани 532 687 подобни превозни средства. Затова и производителите не се колебаят да проектират по-усъвършенствани, по-луксозни модели.

Кемперите са тежки и дори още по-тежки, когато са пълни до горе за лятно пътуване. Гумите им трябва не само да издържат прекомерното тегло от няколко тона, но и да осигуряват стабилност върху всевъзможни терени и настилки – от гладка асфалтова повърхност и път с чакъл до романтичен плаж и горски пътеки. Преди да се отправите към следващото пътуване с кемпер или каравана, не забравяйте да проверите гумите – тяхната възраст, ниво на износване и подходящото налягане. По-високото налягане подобрява стабилността на автомобила и намалява генерирането на топлина. Това прави автомобила по-лесен за управление и подобрява трайността на гумите.

„Гумите трябва да отговарят на условията на местата, където ще ви отведе почивката. Така че имайте предвид например индексите на скоростта или натоварването“, обяснява Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres Европа.

Дълготрайните гуми са задължителни за караваните, за да сте сигурни, че пътуванията ви са безопасни и безгрижни

Продуктите на Nokian Tyres за ванове и кемпери включват технологията Aramid Sidewall. Страниците са подсилени с изключително здравите арамидни влакна, които осигуряват изключителна издръжливост и безопасност при всякакви условия.

„Благодарение на арадмидната технология, сега имаме първокласна устойчивост на различни терени. Арамидните влакна, които се добавят към каучуковата смес, подсилват страницата на гумата, като по този начин увеличават издръжливостта към прорези и удари в скали, дървесни корени, дупки или бордюри, които иначе лесно биха могли да повредят гумите. Същият материал се използва в авиационната и отбранителната промишлености”, добавя Дражик.

Съвети за гуми за безгрижно шофиране през лятото

  • Сменете гумите, които са били в употреба повече от 6 години, дори ако все още имат протектор.
  • Избирайте висококачествени летни гуми. Те издържат по-дълго и имат по-добри характеристики.
  • Проверете налягането на гумите Правилното налягане подобрява безопасността, удължава живота на гумите и намалява разхода на гориво. Трябва да проверявате налягането на вашите гуми на всеки три седмици и при всяко по-дълго пътуване. Когато шофирате с пълен товар, увеличете налягането според инструкциите. Не забравяйте да проверявате и налягането на резервните гуми. Проверете налягането, когато гумите са студени.
  • Проверявайте протектора на гумата няколко пъти през лятото. Водачите, които пътуват често, съответно трябва да ги проверяват по-често. Препоръчителната минимална дълбочина на протектора е 4 милиметра, въпреки че законът позволява по-ниска стойност.
  • Увеличете експлоатационния живот на гумите, като им разменяте местата отпред и отзад, когато разликата в дълбочината на протектора достигне 2 милиметра.