Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Поддържането на върхова форма е крайно трудно, убеден е Уилямс

Поддържането на върхова форма е крайно трудно, убеден е Уилямс

44
0
Франк Уилямс

Франк Уилямс често е наричан легендарен, но скоро не бе попадал в центъра на вниманието така, както след победата на Пастор Малдонадо в Испания – първата за отбора му от 2004 г. насам. И в Монте Карло обаче (където празнуват 70-ото издание на прочутото състезание, 50 години от създаването на Рено Спорт, 500 Гран при на Лотус и т.н.) той говори за любовта на живота си – състезанията – и какво му носи спортът.

Много мъже се женят и живеят със съпругите си по 40-50 години, след което проливат сълзи, когато жените им починат. Подобни отношения са изключителни, а аз просто обичам Формула 1 – споделя Сър Франк в интервю за Ройтерс. – Между другото аз също обичам съпругата си. Заедно сме от векове. Тя понякога си мисли, че дори е минало прекалено дълго време, но още е с мен – ухилва се седящият от 1986 г. в инвалидна количка англичанин, който е парализиран от врата надолу.

Уилямс все още работи упорито и признава, че му е трудно да си представи как би спрял, как спортът би продължил напред без него:

– Имам 51% от отбора. В момента, когато реша, че наистина преча, когато ми стане досадно и скучно или не мога да остана буден… Не знам кога ще стане това. Но един ден със сигурност ще се случи. Всичко си има край на тази планета, включително силата на ума ми или любовната ми афера с Формула 1. Надявам се обаче да имам още малко време.

Успехът на Малдонадо бе 114-и за отбора на Сър Франк и идва веднага след най-лошия сезон в историята на отбора. Победата не бе очаквана – залозите венецуелецът да стане пръв на Каталуния бяха 500-1, но сега пилотът е сред фаворитите в Монте Карло.

– Всъщност пътуването ни в тази посока точно стартира. Да видим дали ще можем да продължим. Когато разполагаш с добър автомобил и инженерен екип, вървиш в челото почти през цялото време. Да, ние изкачихме върха, но едва се държим там, поемайки си дъх. Да изчакаме и да видим какво ще стане. Най-добре би било да ме питате за формата ни след шест месеца – казва Уилямс.

Той допълва, че отборът е силен технически, финансово и организационно, притежава огромен опит. Но да се поддържа непрекъснато върхова форма е трудно.

Мога да ви уверя, че повечето шефове на екипи тук – всички със здрав разум – не приемат нищо за даденост. Кристиан Хорнер – колко старта изминаха и колко спечелиха Ред Бул? Отминаха ли добрите дни за тях, ще се върнат ли на върха отново? Такива мисли му минават през главата – казва още 70-годишният англичанин.