Начало Рали Подготовката за рали Средна гора върви по план според организаторите

Подготовката за рали Средна гора върви по план според организаторите

44
0
рали Средна гора

Подготовката за рали Средна гора – първи кръг от националния шампионат – върви по план, съобщиха организаторите на надпреварата, която преди носеше името Траянови врата. Състезателната дистанция ще възлиза на 171 км, а в отсечките е включен и нощен етап по улиците на Панагюрище.

Това ще е деветото поред рали и ще е с по-висок коефициент (5) – обясни директорката му Валя Пантелеева. – Организацията върви според изготвената програма. Взели сме предвид факта, че състезанията вече ще се оценяват от ФИА и като атрактивност. Ще има общо 11 специални етапа, първият от тях ще е нощен. Надпреварата съвпада и с редица други прояви в района, така че се очертава интересна проява.

Към ралито има проявен интерес от чужди екипажи. Турският клуб на Сердар Бостанджи вероятно ще се включи с два Форд Фиести – S2000 и R2S. Има запитвания от гръцки тим (на Георги Космополус с Мицубиши Ево IX), сръбски и украински екипажи. Списъкът със заявките трябва да е готов на 4 май, а срокът за подаването им е два дни по-рано.

Центърът на надпреварата ще е в Каменград, докато пресцентърът остава в Панагюрище.

Бюджетът на рали Средна гора е около 100 000 лева, като според Пантелеева организаторите ще се опитат да правят и икономии. Нейният клуб Интерспийд е един от осемте, изключени от Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) от предишното ръководство с председател Александър Александров заради задължения  към организацията. Именно по повод таксата към ФИА за състезанието (2040 евро) Пантелеева заяви, че досега федерацията е поемала разхода, тъй като кръгът е международен. Тя допълни, че ако се наложи, организаторите ще покрият сумата.