Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Подиума на Маса голяма мотивация за Ферари

Подиума на Маса голяма мотивация за Ферари

81
0

Докато в Германия Фелипе Маса успя да се качи на подиума, то за неговият съотборник Кими Райконен малшансът явно се превръща в постоянен спътник. Състезанието като цяло се разви по-добре от очакваното. Фелипе Маса за първи път през сезона се качи на подиума.

Райконен пък, който се движеше плътно зад своя съотборник получи проблем в двигателя и бе принуден да напусне състезанието след 34 обиколки.

“От дълго време не съм се качвал на подиума”, радваше се Маса. “След трудната първа половина от сезона наистина имах нужда от това. Подобряваме представянето си малко по малко.

Ще направим всичко възможно да постигнем победа през този сезон. Нямам търпение да чуя националните химни на Бразилия и Италия.

Ключът към доброто ни представяне бе чудесния старт и добрата стратегия. Първите 15 обиколки трябваше да се боря с Фетел за позиция, но освен това имах и известни трудности с гумите. Може би втората позиция също бе възможна, ако бях излязъл по-напред при първия бокс, защото в последствие имах проблеми с гумите. Но това е лесно да се каже постфактум.

Преди състезанието въобще и не мислех, че ще успея да заема място на подиума. Смятах дори, че място в топ 5 ще е трудна задача. Виждате обаче, че по-бързи от нас на теория коли сега са зад нас. Разбираме много добре, че имахме и късмет. Все пак трябва да продължаваме работата в правилната посока и да се развиваме.”

“В Германия явно късметът не е на моя страна”, леко тъжен обясняваше Райконен. “Не знам колко пъти съм отпадал тук, без да имам вина за това. Жалко е, защото отново пропуснахме да запишем точки.

В началото колата бе трудна за каране, но мисля че всички имаха подобни проблеми. След 14-а обиколка стана ясно, че нещо не е наред, но се опитахме да се справим със ситуацията. Накрая обаче почти нямах мощност и от бокса ме помолиха да се прибера, защото просто нямаше никакъв смисъл.

Проблемът със Сутил? Такива неща се случват често в нашия спорт. Говорихме помежду си и мисля, че той вижда нещата по същия начин, по които ги видяха и комисарите след края.”

“Приятно е отново да имаме пилот на подиума и този резултат на Фелипе дойде като награда за нашите усилия, да направим добро състезание, тези които бяха тук на пистата и разбира се хората в Маранело”, обяви от своя страна Стефано Доменикали.

“Наистина съжалявам за Кими, който също можеше да постигне добър резултат, но нямаше късмет. Целта ни сега е да станем трети в класирането при конструкторите. Постигнатото днес разбира се ни помага в тази посока. Ще трябва обаче да продължим да работим здраво.”

“Този подиум със сигурност ще даде допълнителна мотивация на отбора, който направи всичко възможно за да постигнем този успех”, радваше се и Крис Дайер.

“Много сме разочаровани обаче от случилото се с Кими, защото изпуснахме важни точки. Трябва да продължим да работим със същата интензивност, за да се върнем на върха.

Решението да запазим меките гуми за края на състезанието се базираше на опита ни от неговото начало. Фелипе имаше известни проблеми след старта, докато при Кими всичко бе наред. Притеснявахме се дали твърдите гуми въобще ще работят при тези условия.”