Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Похвали за Маса, Райконен без подходящи настройки

Похвали за Маса, Райконен без подходящи настройки

43
0

Докато Фелипе Маса пропусна за малко да спечели днешната квалификация, неговият съотборник Кими Райконен така и не намери правилните настройки в първите два дни на пистата Хокенхайм. Все пак от Ферари запазват умерен оптимизъм за състезанието.
И двамата пилоти на Скудерията достигнаха без проблеми третата част на квалификацията, но докато Фелипе Маса остана на втора позиция само с 0,193 секунди, то изоставането на Райконен бе 0,723 сек, което му отреди едва шеста позиция.
“Доволен съм от постигнатото”, заяви Маса след края на квалификацията. “Разбира се предпочитах да съм на първото място. През целия уикенд до сега сме с близки времена с нашите съперници, но изглежда те са намерили нещо допълнително, въпреки че не знаем, кой с колко гориво ще потегли утре.
Със сигурност състезанието ще е много трудно. Нашата главна цел разбира се остава победата и ще се опитаме да съберем колкото се може повече точки. Трябва да се опитаме да направим добър старт, за да извлечем максимума от ситуацията.”
Райконен от своя страна не бе особено доволен от постигнатото.
“През целия уикенд се опитвахме да намерим възможно най-добрите настройки”, обясни финландеца. “В края на вчерашния ден изглеждаше че сме напипали правилната посока, днес сутринта продължихме в същата посока, за да подобрим още нещата, но се оказа че това не е вярната. В квалификацията нещата изглеждаха добре с малко бензин, но в последната решителна част колата не стоеше много добре на пистата.
Разбира се шестото място не ме удоволетворява и утре със сигурност ще ми е трудно. Но това все пак не е края на света. Състезанието ще е напрагнато и е възможно всичко да се случи, ще направим всичко възможно да се намираме на добра позиция след финала.”
Отговарящият за операциите на пистата мениджър Лука Балдизери също изрази умерен оптимизъм след края на квалификацията.
“Фелипе показа добра форма и се намира в добра позиция за утрешния старт”, заяви италианецът. “Съжаляваме, че при Кими не успяхме да намерим най-добрите възможни настройки. Трябва да разберем точно, защо нещата не се получиха и ще разследваме причините.
За да получим комплексна картина на случилото се днес, трябва да разгледаме необходимите параметри. Трябва да имаме предвид, че трасето много повече гъвкъвост в стратегиите от обикновено. Знаем че нашата кола предлага много добра скорост в дълга серия от обиколки, така че ще се опитаме да извадим максимума и да постигнем добри резултати.”
Тим шефът Стефано Доминикали също изрази задоволство от позицията на Маса и съжаление за тази на Райконен.
“Фелипе се справи добре, докато при Кими не успяхме да намерим правилните настройки. Разбира се трябва да знаем с колко бензин разполагат съперниците ни, за да можем да направим коректен анализ на постиженията, но със сигурност за Кими ще е много трудно да спечели стартирайки от трета редица.
Темпото ни и с двата типа гуми е добро, но през следващите часове ще направим всичко възможно да се подготвим още по-добре за състезанието, което изглежда ще бъде много напрегнато. Сигурен съм, че и двамата ни пилоти ще направят всичко възможно да се представят по най-добрия начин.”