Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Покачва ли се напрежението в Макларън?

Покачва ли се напрежението в Макларън?

52
0
Дженсън Бътън,Люис Хамилтън

Теориите на конспирацията никога не са били чужди на Формула 1 – в падока непрекъснато се разпространяват какви ли не слухове. От момента, в който преминаването на Люис Хамилтън в Мерцедес от догодина бе официално потвърдено, дойде ред на приказките дали отношението към пилота в Макларън ще се промени. Говори се упорито и за разбирателството между него и съотборника му Дженсън Бътън – особено в последните дни.

По принцип няма логика отбор, който се бори за титла, да саботира и спъва пилот, въпреки че състезателят напуска в края на сезона. Става дума и за пари, защото всяка допълнителна точка означава по-голям дял в разпределението на средствата от телевизионни права. А Формула 1 – според едно прочуто изявление – е спорт от старта до карирания флаг, през останалото време е бизнес.

Това обаче не пречи на мелницата да продължава да се върти и да търси какви ли не признаци за обтягане на отношенията в екипа от Уокинг.

Историята с туитовете на Хамилтън, в които той обвини в неуважение съотборника си Дженсън Бътън например, бе приета точно като знак за такова напрежение. Фактът, че световният шампион се извини за грешката, се споменава, но повече мимоходом – особено в британската преса. На Флийт Стрийт очевидно не един и двама смятат, че Хамилтън предава Макларън и отношението към доскорошното златно момче на английския моторспорт е променено почти на 180 градуса.

Вече доста тежката битка на Макларън за тазгодишните титли при пилотите и конструкторите стана още по-трудна заради последния гаф на Люис Хамилтън в Туитър, намекващ за покачващо се напрежение в екипа – пише вестник Телеграф в публикация, събрала над 400 коментара. – Вредите са очевидни. Внимателно изграденият мит за топлите отношения на двамата пилоти – винаги престорени – бе разклатен и се родиха въпроси как ще се изкарат останалите пет старта от шампионата. Публично известно е, че Хамилтън и Бътън не са първи дружки; не се събират и не прекарват време заедно извън пистата. Не са и врагове. Стараят се упорито да поддържат илюзията, че са близки – в реклами на Водафон, маркетингови събития или анимационната поредица Tooned. Недоверието обаче расте от доста време – особено от средата на миналия сезон, когато поведението на Хамилтън ставаше все по-безотговорно. В същия период представянето на Бътън го направи първия съотборник на Хамилтън, който го победи през сезона и циментира мястото му в екипа, докато това на Хамилтън ставаше все по-несигурно.

В материала се отбелязва, че през голямата част 2012-та Люис кара брилянтно, но се припомня и влошаването на отношенията му с Рон Денис. В Таймс също поддържат тезата, че туитовете показват огромна пукнатина в демонстрираната до момента фасада на единство:

– Въздухът ще се реже с нож в момента, когато дрийм тимът се изправят един срещу друг за първи път, откакто досега личната им неприязън бе направена публично достояние по толкова болезнен начин.

В рядко срещан консенсус същото е мнението и на таблоидната преса. Сън наричат написаното от Люис „дребнав и неточен удар срещу сънародника му”. Според Дейли Мейл „нетърпението на Хамилтън да порицае публично Бътън говори страшно много за разпадащите се отношения със съотборника му. Напрежението помежду е отпреди историята с телеметрията от Белгия, тъй като Бътън преди време бе ядосан от по-ранно твърдение на Хамилтън, че информация за настройките не се споделя и с двете страни в бокса на Макларън”.