Начало Автомобили Polestar преобразява Volvo S60

Polestar преобразява Volvo S60

64
0

Да се чуди човек какво може да се направи на един премиум автомобил като добавка. Особено, ако той е Volvo S60. Ако на обикновения човек не може да му роди главата какво, то майсторите тунингари винаги имат идеи.  Та и с Volvo S60 и така. Хващат колата от Polestar и я преобразяват, за да гарантират още по-голямо удоволствие от шофирането на автомобилите от шведската марка.

Не може премиум производител на автомобили като Volvo Cars да си няма своя компания, която да променя серийните модели. През лятото на 2015 г. Volvo Cars придоби 100% от тунинг компанията Polestar, която сега прави нова специална серия за шведите. Всъщност,  

Volvo и Polestar имат дълга история помежду си. Те започват да работят заедно в моторния спорт през 1996 г., като през последните години засилиха партньорството си, за да създадат автомобили, които са удобни за шофиране и гарантират висока мощност и изключително поведение на пътя.

Едно небесно синьо Volvo S60 D5 ни очаква на паркинга. Изглежда прекрасно, особено огрято от слънцето. Личи си по външния вид, че тунингарите са си поиграли.  Колата е съвсем нова – само на 130 км пробег. И отвън и отвътре подобренията са малки, но забележими и дават по-добър вид на автомобила.

Polestar работи по моделите S60, V60 и ХС60. Предложенията, допълващи авангардния дизайн на трите коли са в 4 различни пакета, които разработени, за да могат да се интегрират на всеки от двигателите на автомобила. Всеки, който цени индивидуалността и спортното усещане може да се възползва от преференциалните пакети на Polestar. Тези тунинг пакети правят всяко Volvo да изглеждат наистина зашеметяващо и предлага повече динамика и повече мощност.

Да видим какво предлагат 4-те пакета: 1. Всмукателен и изпускателен пакет (Intake/Exaust), който е разработен да осигури оптимизирана производителност и суров звук на двигателя. 2. Шаси (Chassis) пакет, осигуряващ нови настройки на окачването, като увеличава стабилността на автомобила при шофиране. 3. Пакет Колела (Wheel) с коийто се постига подобрено сцепление и по-прецизно управление. 4. Дизайнерски пакет, който включва уникални визуални елементи. Те могат да се поръчат само с пълния Polestar пакет.

Нашият S60 Polestar имаше от всички споменати благинки. Затова още при потеглянето си пролича колко приятно е да шофираш Volvo с тунинг от Polestar. Самата кола те привлича да натиснеш газта и да се отдадеш на скоростта. Направихме го в различни пътни условия  – по планинския проход Петрохан, а след това и на магистрала. Навсякъде се усещаше по-голямата мощност и по-големият въртящ момент на автомобила.

Автомобилът е с 4-цилиндров дизелов двигател D4204T11 и осем степенна автоматична скоростна кутия. При обикновения двигател мощността е 225 к.с. при 470 Нм въртящ момент. След инсталиране на софтуерната оптимизация на Polestar обаче колата има вече други показатели. Максималната мощност 233 к.с. при същите 4250 об/мин. Въртящият момент също скача на 500 Нм в диапазона от 1750 – 2500 об/мин.  Ускорението не с променя особено от 6,4 на 6,3 сек от 0 до 100 км/ч. Разходът на гориво също не се променя – по каталог той на градско е 5,4 л, на дълъг път – 4,0 л и комбиниран – 4,5 л. това обаче е при идеални условия. За 310 км пробег нашият разход бе 5,8 л, което за две минавания през Петрохан никак не е лошо постижение.

Колата наистина е в снай-високото оборудване. Пакетът Intake/Exaust  оптимизира производителността на двигателя и му дава по-суров звук. За увеличената мощност вече стана дума, а от там се осигурява и оптимална работа на двигателя. Изпускателната система на Polestar е от неръждаема стомана и оптимизира нивото на налягането. Специалният дифузьор оптимизира въздушния поток под автомобила и така се подобрява аеродинамиката. Като добавка, двигателят подобрява работата си и със специалния спортен въздушен филтър на тунингарите от Polestar.

Определено стабилността на автомобила, особено в завоите се подобрява от пакета за шасито. За да стане шасито по-стабилно е уякчена напречната щанга. Окачването е с нови настройки на окачването, със спортни пружини, които са в… син цвят. Амортисьорите също са доста по-различни от оригиналните и работят по-добре в завоите, но това не значи, че има компромис с возията, особено при покритите с бабуни и неравности пътища. Напротив, колата вози доста комфортно. Освен това  и по увеличава стабилността на автомобила при шофиране.

Олекотените алуминиеви джантите на автомобила също са брандирани с Polestar. Гумите също са специално избрани от тунингарите за да има оптимално сцепление , контрол и стабилност. Те са 19-инчови  Bridgestone Potenza.

Вече стана дума за дизайнерските подобрения в екстериора и интериора, които обаче вървят с пълния комплект пакети Polestar. Веднага правят впечатление  спортни педали проектирани от Polestar, скоростният лост със синята емблема, черните капаци на страничните огледала за задно виждане, спойлер на багажника, който оптимизира въздушния поток и лайсните на вратите.