Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Положението в Бахрейн се изостря, коктейл Молотов падна до бус на Форс...

Положението в Бахрейн се изостря, коктейл Молотов падна до бус на Форс Индия

56
0
Бахрейн,демонстрации

Месеци наред в Бахрейн и преди всичко в столицата Манама бе сравнително спокойно, но опозиционните сили обявиха още преди месеци, че ще започнат „Дните на гнева“, ако състезанието от календара на Формула 1 се проведе. Това до известна степен не е изненадващо, защото докато сунитското правителство малко или много успяваше да овладява бунтовете и да ги неглижира, то сега очите на целия свят са насочени към Бахрейн. Друг повод за внимание към този регион е опитът за преврат в Катар, където само преди няколко дни бе открит сезона в MotoGP.

А положението в Бахрейн изглежда също започва да става сериозно. Както съобщи британският журналист Адам Купър чрез своя профил в Туитър, вчера бус със служители на Форс Индия е попаднал на пътна блокада. Той не е бил обозначен по никакъв начин, както са били посъветвани всички отбори, за да не предизвиква внимание. Въпреки това коктейл Молотов е бил хвърлен по превозното средство и е паднал не далеч от него.

В същото време Набил Раджаб от центъра за човешки права в Бахрейн заяви, че нито един служител на тимовете не трябвало да се чувства заплашен.

„На вас никой нищо няма да направи“, заяви Раджаб пред Press Association. „Нито една от протестиращите групи не иска да заплашва хората свързани с Формула 1. Чужденците са уважавани, особено западните журналисти, защото посредством тях светът може да ни чуе. Да, ние сме бесни на спорта, но това не е лично, причините ни са политически.“

Освен случката с буса на Форс Индия, вчера се случи и друга неприятна ситуация, след като група от около 200 демонстранти е щурмувала събитие в рамките на Формула 1 уикенда, както съобщава Independent. Охраняващата събитието полиция е наблюдавала безучастно събитието преди да използва шок гранати, за да разпръсне демонстрантите. Според информациите никой не е бил наранен при инцидента.

„Формула 1 е познат като спорта на диктаторите-подтисници“, критикува Раджаб. „Защо им помагате? Надяваме се, че състезанието няма да се състои.“

Неговият колега Сайед Юсуф Ал Мухафда пък казва, че знае за планирани действия на пистата от демонстранитете.

„Все още не знаем, какво точно ще направят, но със сигурност ще има нещо.“