Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Положителен ден за Алпин с двойно класиране в Q3, в Макларън не...

Положителен ден за Алпин с двойно класиране в Q3, в Макларън не губят надежда

1326
0

Осми и девети се класираха пилотите на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо в квалификацията за Гран при на Нидерландия. Състезателният директор на екипа Давиде Бривио определи двойното класиране в Q3 като положителен резултат.

„Сесията бе трудна за управление заради червените флагове, но отборът се справи чудесно в конкретната ситуация. Доста сме доволни от представянето си като цяло, въпреки че Естебан имаше известни проблеми сутринта. Всички свършиха чудесна работа, за да стигне до Q3, както и при Фернандо.“

„Знаем, че утре няма да е лесно да се печелят позиции, но всичко може да стане – особено кола за сигурност или прекъсвания, каквито наблюдавахме вече няколко пъти този уикенд.“

Окон смяташе, че е използвал максимално всичко налично от колата си

„Трябваше да направим някои подобрения след третата тренировка и се трудихме упорито. Щеше ни се да сме по-напред на грида, но ще натискаме в състезанието, като целта ни е да вземем точки“, обясни французинът.

Алонсо отбеляза, че е успял да спести комплект гуми в Q1, но заради прекъсванията в Q2 останалите са наваксали.

„В Q3 битката бе много близка между много коли. Ще се опитаме да направим някакви изпреварвания на старта, да видим къде ще сме след първите няколко тура. След това мисля, че ще е трудно да се задминава“, допълни испанецът.

Само Даниел Рикиардо от Макларън пък стигна до топ 10 на пистата Зандвоорт. Ландо Норис се оказа жертва на второто прекъсване на Q2

Първо Джордж Ръсел се удари и сесията бе спряна. При подновяването й оставаха малко по-малко от 4 минути до карирания флаг. След изтичането на половината от тях обаче Николас Латифи претърпя сериозен удар и рейс контролът реши да не подновява Q2. И двамата пилоти на тима от Уокинг обаче не губят надежда за по-добро представяне в състезанието.

„Нито искахме, нито очаквахме това – аз просто не свърших възможно най-добра работа. Не се чувствах особено уверен в квалификацията. Жалко, тъй като точно тук трябваше да сме силни в тази сесия. Не получих шанс за още един опит. Това ще направи надпреварата утре особено сложна, но смятам, че определено сме по-бързи от някои други автомобили, които се класираха пред нас“, каза Норис.

Рикиардо от своя страна сподели, че се е чувствал добре в колата си.

„В Q3 имах усещането, че ми липсва сцепление в първия завой и от там нататък обиколката не беше кой знае колко чиста. Все още не знаем защо. Може би условията се промениха, може би ние изпуснахме нещо. Имаше и някои положителни неща, но и някои неизвестни“, добави австралийският пилот.