Начало WRC News Полша се връща в календара на WRC през 2024 г.

Полша се връща в календара на WRC през 2024 г.

279
0
рали Полша
снимка, М-Спорт Форд

Полша се връща в календара на WRC през 2024 г. Страната от Централна Европа трябва да бъде надпреварата, която финализира графика на световния рали шампионат през следващия сезон. Очаква се следващото издание на рали Полша да се проведе в началото на лятото.

Полша е част от първата кампания на световния рали шампионат през 1973 г. След това надпреварата се провежда в различни шампионати и не се брои като част от WRC.

36 години по-късно Полша най-накрая приема отново старт от WRC. Надпреварата се провежда по бързите чакълени пътища в окръг Мронгово в северната част на страната. Победител в крайна сметка става Мико Хирвонен с Форд.

През 2014 г. Полша отново се връща в графика на WRC и остава там до 2017 г. Състезанието е спечелено от тогавашния пилот на Фолксваген Себастиен Ожие. Французинът триумфира и в следващото издание на ралито. През 2016 г. рали Полша печели Андреас Микелсен (Фолксваген). Година по-късно Тиери Нювил печели рали Полша. После чакълената надпревара бива извадена от календара на световния рали шампионат.

Полша постоянно се бореше да се завърне във WRC, откакто загуби мястото си в календара заради многократни нарушения на безопасността на зрителите. По-рано през седмицата завръщането на Полша бе потвърдено от организаторите на ралито по време на официалното откриване на събитието във Варшава. На него  присъстваха бившият пилот от F1 и WRC Роберт Кубица, шампионът в WRC2 за 2022 г. Кайетан Кайетанович, както и полският рали състезател Миколай Марчик.

Очаква се състезанието да се проведе през последната седмица на юни 2024-та, т.е началото на лятото

„Винаги сме си поставяли за цел да върнем рали „Полша“ в графика на световния шампионат. За нас е повод за радост и гордост, че усилията на Полската автомобилна асоциация се увенчаха с успех. Това е така благодарение на организацията на ралито на най-високо ниво, потвърдена от докладите на ФИА, както и на много доброто сътрудничество с ORLEN S. A. , нашия титулярен спонсор и надежден дългогодишен партньор“, заяви президентът на Полската автомобилна асоциация Мартин Сикора.

„Повишението на ралито в WRC със сигурност е сбъдната мечта за феновете, които както винаги ще изпълнят подготвените за тях безопасни зони. Така те ще се възхитят на несравнимите умения на звезди като Кале Рованпера, Себастиен Ожие, От Танак, Тиери Нювил и Елфин Еванс. Вече се работи интензивно по 80-ото юбилейно издание на ралито, което ще бъде изключително спортно събитие за всички“, добави полякът.

WRC тепърва трябва да публикува календара за 2024 г. Очакванията са по-голямата част от състезанията да запазят местата си. Изключения правят Мексико и Естония. Прибалтийската страна вероятно може да се редува с Латвия, която влиза в шампионата догодина. WRC планираше да се върне в САЩ и да има старт в Близкия изток. Тези планове обаче няма да се осъществят преди 2025 г.