Начало Избрани Попадане върху мокро петно едва не е причинило катастрофа за Гуаню Жу

Попадане върху мокро петно едва не е причинило катастрофа за Гуаню Жу

888
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу разказа, че при опита си да изпревари Юки Цунода на излизане от тунела, е попаднал върху мокро петно и се е подхлъзнал доста лошо. Случката е предизвикала съобщение по радиото с молба за нови панталони.

Пилотът на Алфа Ромео стартира първата си Гран при на Монако в F1 от последно място на стартовата решетка. Китаецът не успя да направи обиколка след червения флаг в Q1, но се изкачи до 14-то място в началните етапи на надпреварата.

Жу се върна на 16-то място след спирането на състезанието в Монако заради катастрофата на Мик Шумахер. Състезателят на Алфа Ромео се оказа зад японския си колега Юки Цунода от Алфа Таури.

След като се доближи до него през тунела, Жу се премести в лявата част на пистата, за да се опита да изпревари от вътрешната страна на Новия шикан. След това автомобилът му се изкриви и предизвика поднасяне.

Гуаню Жу се справи блестящо, за да спаси автомобила и да избегне катастрофата. След което бързо промълви по радиото на отбора: „Имам нужда от нови панталони след този случай!“

Китайският пилот обясни, че е видял в това най-добрата възможност да изпревари Цунода. За съжаление той е попаднал на мокро петно, заради което почти е изпуснал автомобила.

От вътрешната страна беше много влажно и нямаше как да се получи голяма въздушна струя“, каза Жу.

Вероятно това беше една от най-близките ми обиколки зад Юки. Наистина трябваше да се хвърля от вътрешната страна в последния момент. За съжаление той се опита малко да ме затвори. В този момент опитах да го избегна и се минах през  мокрото петно. Ставаше дума само за това да запазим болида на Алфа Ромео на пистата.“

Грешката в участъка след тунела позволи на Николас Латифи да спечели едно място напред. Пилотът на Алфа Ромео смята, че това не е било от особено значение,  тъй катопоне се е опитал да спечели позиция.“

Говорейки за самото спасяване, Жу каза следното:

Не ми беше много готино в пилотската кабина. Това бе страшен и несигурен момент. Но ще е хубаво да изгледаме повторенията.“

В неделя Жу за първи път кара автомобил от F1 в Монако. Преди това китаецът е опитвал уличното трасе само с машини от F2.

Той призна, че емного по-различно“ да управляваш автомобил от Формула 1 на пистата. Според него е изключително важно да натрупа повече опит и увереност.

Малко ни липсваше опит. Очевидно не трябваше да стартираме последни заради червения флаг и липсата на бърза обиколка в квалификацията“, каза състезателят на Алфа Ромео.

„Това беше един от най-трудните уикенди в кариерата ми. Все пак изпитахме всички различни условия на трасето. Предполагам, че нормалните състезателни писти на мокро ще бъдат малко по-приятни след опита в Монако“, завърши Гуаню Жу.