Начало Formula E News Порше направи първи тест с новия болид от Формула Е

Порше направи първи тест с новия болид от Формула Е

615
0
Паскал Верлайн, Порше
Паскал Верлайн, снимка Порше

Порше направи първи тест с новия болид от Формула Е. Той се състоя на тестовата писта на германската марка Вайсах. Зад волана бе пилотът на Порше в електрическия шампионат Паскал Верлайн. Германецът донесе първи успех за производителя от Щутгарт. Това се случи по време на надпреварата в Мексико.

Изцяло новият автомобил Gen3 ще бъде използван във Формула Е през предстоящия сезон 2022-23. Той разполага с 350kW задвижваща система в допълнение към 250kW регенеративен двигател, монтиран в предната част. По този начин общият капацитет на електрическа мощност е 600kW.

Това означава, че приблизително 40% от цялата енергия, използвана в състезанията през следващия сезон, ще идва от регенериране. В сравнение, при сегашния болиди от второ поколение, регенерацията е около 25 % от цялата електроенергия.

Автомобилът е оборудван и с изцяло нови гуми Ханкук. Каросерията е от рециклирани въглеродни влакна в стремежа на шампионата да подобри своята устойчивост.

Верлайн завърши първите обиколки на Порше с новата машина oт Формула Е, макар и не на пълна мощност. Все пак бившият пилот от F1 даде много висока оценка на първия си опит с новия автомобил.

Това беше много интересен ден и страхотно изживяване за мен. За първи път карах да новия автомобил на Порше от Gen3″, каза Верлайн.

Чувствам се страхотно. Нямам търпение скоро да го тествам на пълна мощност. Първите впечатления от също бяха много добри и ме накараха да искам още.“

Директорът на Порше във Формула Е Флориан Модлингер допълни, че първият пробег на новия автомобил ще даде на екипа възможност да продължи да работи по подреждането на системите на машината от поколение 3 преди първите групови тестове. Тяхната дата все още не е известна.

„Направихме първата стъпка към Gen3 с успешното внедряване на тестовата писта в развойния център“, каза Модлингер.

Искам да благодаря на екипа за огромните усилия, които положи, за да стане възможен този тест. Свършихме работа в технологично и оперативно отношение, за да изкараме новия си автомобил на пистата за сезон 9 и да изминем първите километри.“

Сега очакваме с нетърпение следващите няколко дни и седмици, за да постигнем по-нататъшен напредък с болида. Ще работим върху по-доброто съгласуване на системите, както и върху представянето на автомобила.“

Порше, Формула Е
снимка, Порше

Порше ще стане доставчик на задвижващи системи за първи път в своята история във Формула Е. Германският производител сключи договор с отбора на Андрети. Американците приключват партньорството си в БМВ след края на настоящия сезон, който слага край на второ поколение автомобили в електрическия шампионат.