Начало Formula E News Порше обжалва дисквалификацията на Да Коща в Мизано

Порше обжалва дисквалификацията на Да Коща в Мизано

99
0
Антонио Феликс да Коща
Антонио Феликс да Коща, снимка Порше

Порше обжалва дисквалификацията на Антонио Феликс да Коща в първото състезание на пистата Мизано. Германският производител поиска преразглеждане на решението на ФИА да дисквалифицира португалеца, в резултат на което той загуби победата.

Да Коща спечели първия старт на пистата Мизано, който се проведе в събота. Пилотът на Порше направи една много силна надпревара и записа втори успех, откакто се присъедини към германския отбор.

Радостта на Да Коща обаче беше прекалено кратка. Португалецът беше дисквалифициран няколко часа след края на надпреварата след инспекция на неговия болид от страна на ФИА. Оказа се, че една от пружините на педала на газта не отговаря на правилника. Следователно Да Коща беше изваден от крайните резултати на състезанието. По този начин победата беше присъдена на Оливър Роуланд

Въпросната част е била използвана преди това в машините от Gen2. Въпреки това включването в автомобила Gen3 е било забранено след началото на сезон 2022-23.

От Порше признаха, че пружината е била използвана от началото на ерата Gen3, тъй като в каталога се подчертава само добавянето на нови части, а не дали те са били премахнати. Тимът призна, че обмисля да обжалва след дисквалификацията на Порше. ФИА даде на Порше 96 часа, в които германците да вземат решение дали да оспорят санкцията или не.

Вчера стана ясно, че екипът е решил да обжалва наказанието на Да Коща от състезание №1 в Мизано.

„Можем да потвърдим, че Порше подаде жалба срещу решението №31 на стюардите, отнасящо се до състезанието на ФИА Формула Е Мизано Е-При на 13 април 2024-та“, се казва в кратко изявление на Порше.

Порше спечели второто състезание на пистата Мизано благодарение на Паскал Верлайн. Германецът записа втори успех от началото на сезона след този в Мексико Сити. По този начин Верлайн си върна водачеството във временното класиране и продължи борбата си за световната титла.

„Радвам се на втората си победа за сезона. Първоначално беше малко хаотично, но към края имаше страхотна битка за лидерството и победата. Благодаря на отбора за страхотния автомобил! Този ден е много специален за мен, защото на пистата дойдоха семейството ми и много приятели. Това прави тази победа още по-специална“, сподели Верлайн.


Същевременно Да Коща продължава да изпитва огромни затруднения през тазгодишната кампания. Португалецът заема 14-то място във временното класиране с актив от 20 точки. Ако продължава така, Да Коща може да загуби мястото си в Порше след края на сезона.

„Това беше труден уикенд за нас. Можехме да вземем много повече със себе си, но сега си тръгваме от Мизано с празни ръце. Положителното е, че бяхме бързи през целия уикенд и всъщност спечелихме и двете състезания. Очаквам с нетърпение Монако. Това е страхотно състезание и вече съм печелил там“, заяви Да Коща.