Начало Formula E News Порше представи новия си болид във Формула Е

Порше представи новия си болид във Формула Е

520
0
Порше 99X Electric Gen3
снимка, Порше

Порше официално представи новия си болид във Формула Е. Германският производител се насочва към новата ера в световния електрически шампионат и е готов да се бори за победи и титли.

Германците станаха първият тим, който показа на бял свят своя автомобил. Той ще носи името Порше 99X Electric Gen3.

Новото поколение болиди във Формула Е Gen3 включва най-бързите, най-леките, най-мощните и най-ефективните електрически състезателни автомобили, създавани някога. Те са специално проектирани за преодоляване на дуели колело до колело по тесни градски трасета в очарователните големи градове по света, където традиционно се провеждат състезанията на Формула Е.

Цялостната концепция на Порше 99X Electric Gen3 и на другите коли от новото поколение на Формула Е представлява голяма невероятна еволюционна стъпка. Автомобилите са намалили теглото си, имат по-късо междуосие и са стеснени. Въпреки че размерът на батерията е намалял, тя е доста по-мощна. Аеродинамиката и дизайнът също са претърпели промени. Като цяло новите автомобили са по-пъргави, което ще подобри представянето им на пистата.

Марката от Щутгарт ще атакува титлата с опитни пилоти в лицето на Паскал Верлайн и Антонио Феликс да Коща. Бившият шампион във Формула Е идва на мястото на Андре Лотерер. Германецът реши да се фокусира изцяло върху програмата на Порше в световния шампионат за издръжливост (WEC). В крайна сметка Лотерер остава във Формула Е с екипа на Андрети. Американският отбор също ще използва задвижващи системи на германците.

Автомобилът на Порше е предимно черен, с поредица от бели и червени градиентни проблясъци по шасито.

Да Коща няма търпение за първия старт за сезон 2022-23 в Мексико. Бившият шампион обясни, че веднага се е почувствал комфортно в отбора, когато е започнал да провежда извънсезонната си програма за тестове.

„Новият ни автомобил е голяма крачка напред. Той е по-лек и по-мощен от своя предшественик. Само това предизвиква усмивка на лицето който и да е състезателен пилот“, сподели португалецът.

„Като новак в отбора на Порше използвах последните няколко седмици, за да се запозная с инженерите и механиците, както и да намеря мястото си в отбора. Всички в екипа много ме улесниха. Честно казано се чувствах  много комфортно още от първия ми ден във фабриката.“

„Разбирам се много добре и с новия си съотборник Паскал Верлайн. Двамата сме се състезавали един срещу друг в различни серии. Имаме обща цел, която е да изведем Порше на върха. Това е марка, която е синоним на победите. Искаме да ги постигнем възможно най-бързо с новия болид Porsche 99X Electric Gen3“, добави Антонио Феликс да Коща.

Междувременно Паскал Верлайн започна третата си поредна кампания като пилот на Порше. Германецът записа първия успех на марката във Формула Е. Сега той също се надява да запише още победи и да е реален претендент за световната титла.

„В момента изживяваме вълнуващи времена като екип. По време на тестовете с новия ни автомобил имах добро усещане още от самото начало. Получихме много информация и постигнахме голям напредък. Отначало ставаше дума за това автомобилът да се движи, но много бързо се превърна в нещо, което е свързано с производителността. Разбира се по-добрата ефективност също ще бъде ключ към успеха на новото поколение автомобили“, каза Верлайн.

„Това бяха изключително вълнуващи преживявания за мен. Все още има време до началото на сезона. Ще използваме това, за да се запознаем по-добре с Порше 99X Electric Gen3 и да подредим парчетата от пъзела. Искаме да сме оптимално подготвени за началото на откриващото сезона състезание в Мексико Сити“, добави пилотът на Порше.

„В началото на новия сезон на световния шампионат на Формула Е цари вълнуващо очакване. Нашият екип и пилотите ни Антонио Феликс да Коста и Паскал Верлайн все още имат много работа за вършене преди първото състезание с новият ни болид Порше 99X Electric Gen3. Въпреки това сме уверени, че ще постигнем допълнителен напредък преди началото на сезона и че ще бъдем в добра позиция, когато картите между отборите се разбъркат с появата на новите автомобили. Надяваме се, че новите автомобили от поколение 3, включително нашият, ще направят състезанията още по-зрелищни за феновете. Надявам те да дадат още по-голям тласък на популярността на Формула Е в световен мащаб“, заяви директорът на Порше за Формула Е Флориан Модлингер.