Начало Formula E News Порше удължава ангажимента си към Формула Е

Порше удължава ангажимента си към Формула Е

91
0
Порше и Формула Е
снимка, Формула Е

Порше удължава ангажимента си към Формула Е. Германският производител потвърди, че остава част от световния шампионат с електрически едноместни болиди до 2026 г. Така се слага край на спекулациите, че Порше напуска Формула Е след края на следващата кампания.

Порше влезе във Формула Е през 2019 г. Германците поеха първоначален петгодишен ангажимент до края на предстоящия сезон 10, който ще приключи през юли 2024 г. По-рано тази седмица беше обявено, че Порше ще удължи ангажимента си към шампионата с поне още две години. Така марката продължава участието си поне до края на сезон 2025-2026

Съобщението потвърждава, че Порше ще продължи да се състезава в най-големия световен шампионат с изцяло електрически болиди през ерата GEN3 с електрическия автомобил Porsche 99X. GEN3 е третото поколение състезателен автомобил от Формула Е, който дебютира този сезон. Това е най-бързият, най-лекият, най-мощният и най-ефективният електрически състезателен автомобил, създаван някога.

Порше също така потвърди, че ще продължи да играе активна роля в оформянето на успешното бъдеще на Формула Е. Марката вече участва в проектирането на четвъртото поколение състезателен автомобил, който ще започне да се използва от сезон 13.

„Искаме да покажем иновативни технологии и повече устойчивост в автомобилните състезания и да бъдем в челните редици на новите разработки“, каза вицепрезидентът на Порше Моторспорт Томас Лауденбах.

„Формула Е играе важна роля в това отношение. Конкуренцията в тази серия е изключително висока. Тя ни позволява да дадем важен тласък на бъдещите производствени модели. Състезанията на такова високо ниво и с толкова завладяващ характер вълнуват хората по целия свят по отношение на електрическата мобилност. Ще се радваме да допринесем за това и в бъдеще. Искаме да помогнем и за формирането на Формула Е в дългосрочен план“, добави Лауденбах.

„Откакто се присъедини към Формула Е, Порше е ценен и влиятелен отбор. Ние сме развълнувани, че това ще продължи още няколко години. Шампионатът дава възможност на марката да ускори развитието на иновативните технологии за електрически превозни средства, които виждаме в техните шосейни автомобили. Същевременно отборът е активен член на групата, която ръководи развитието на следващото поколение автомобили на Формула Е, което ще се появи през сезон 13“, каза съоснователят и председател на Формула Е Алехандро Агаг.

„Ангажиментът на Порше да се състезава в световния шампионат ABB FIA Formula E несъмнено ще поддържа качеството на спортните състезания и развлечения на най-високо ниво през следващите сезони. Присъствието на тази марка на стартовата решетка, състезаваща се с други емблематични автомобилни производители, е това, което прави Формула Е най-конкурентната решетка в моторните спортове“, заяви CEO-то на шампионата Джеф Додс.

Порше постигна изключителен напредък след началото на новата ера във Формула Е. Германците спечелиха 4 състезание от началото на сезон 2022-23. Три от тях бяха дело на Паскал Верлайн, а едно- на Антонио Феликс да Коща. Германците също така заемат второто място в класирането при отборите

Удължаването на ангажимента към Формула Е идва след провала на Порше да се върне в F1. Германският производител водеше дълги преговори с Ред Бул, които така и не доведоха до сделка. Малко след това стана ясно, че марката няма намерение да участва в F1 и ще се фокусира върху световния шампионат за издръжливост и Формула Е.