Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Потоп на Монца в първата свободна тренировка

Потоп на Монца в първата свободна тренировка

48
0

Истински потоп прекрати първата свободна тренировка на пистата Монца четири минути по-рано от предвиденото. Механиците в отборите се занимаваха повече да изтласкават водата от боксовете, а на пистата нямаше почти никаква видимост. Светкавици и гръмотевици раздираха небето и за пилотите бе истинско наказание да карат при тези условия.
Все пак 3/4 от състезателите се престрашиха да излязат на трасето, за да усетят поведението на колите и при подобни метеорологични условия на Монца. Още от началото на тренировката в Кралския парк бе мокро, час след началото обаче заваля такъв порой, че накрая бе немислимо някой да се появи на пистата. Така четири минути преди края сесията бе прекратена.
От спортна гледна точко това не бе особено голям проблем по простата причина, че тимовете правиха тестове на това трасе седмица преди Гран при на Белгия и със сигурност са наясно с настройките при различните условия на трасето. Много повече работа имаха не пилотите, а механиците след като каналите просто отказаха да поемат количествата вода изливащи се от небето и наводниха боксовете.
При тези апокалиптични условия първо време постигнато преди началото на потопа постигна Адриян Сутил. Германецът за пореден път показа, че се представя изключително силно на дъжд и с време от 1:32.842 мин, той успя да изпревари с почти 0,6 сек Рубенс Барикело, който се класира втори. На трета позиция пък остана съотборника на Сутил, Джанкарло Фисикела, който бе по-бавен с малко повече от 0,8 сек от водача.
14 от 20-те пилоти записаха време, като всички обаче направиха поне по една инсталационна обиколка. Заради трудните условия на трасето имаше съответно и множество излитания от пистата, но нито едно от тях нямаше сериозни последствия. Най-зрелищно бе излитането на Казуки Накаджима на Curva Grande. Японецът се оказа най-смел от пилотите на Монца и все пак реши да опита бърза обиколка с гуми за сухо. Този смел опит обаче приключи доста бързо.