Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Позитивно начало на уикенда за Макларън

Позитивно начало на уикенда за Макларън

63
0

Уикендът в Малайзия започна добре за екипа на Макларън, като Люис Хамилтън постигна най-добро време във втората свободна тренировка. Дълго време изглеждаше, че отново пилот на Ферари ще бъде начело преди излизането на вицешампиона от миналата година в края на сесията при малко по-хладни температури и с по-мекия от двата типа гуми.
От Макларън използваха и изпробваха няколко нови компонента и бяха доста доволни от представянето на пилотите си.
Хамилтън направи общо 49 обиколки в двете сесии и бе много доволен от постигнатото.
„Колата бе константна и в двете тренировки и постигнахме добри резултати. Скоростта ни бе много добра. За съжаление сутринта нещата не протекоха по вода, имах малък проблем, но той не се отрази на програмата ни включваща сравнение на двата типа гуми и работата по настройките за състезанието.”
Притеснение сред механиците предизвика момента, в който Хамилтън се насочи към бокса с доста ниско темпо.
„Имахме проблем със скоростите, който обаче не се оказа сериозен”, обяви Мартин Уитмарш, считан от много хора за новия тим шеф на Макларън.
Самият Хамилтън обаче обясни по-късно, че всъщност е имало проблем с маркуча за водата, която пилота пие по време на излизанията си на пистата.
„Натиснах копчето за подаване на вода и тя просто се изсипа върху мен”, разказваше англичанинът в падока. „Разбира се има още върху какво да поработим и неща, които да подобрим. С тази натоварена програма с две състезания в рамките на 10 дни, често е трудно да се поддържа скоростта на развитие от преди сезона и затова и изпробвахме нови части, освен рутинната си петъчна работа.”
Хейки Ковалайнен също бе доволен от свършената работа, въпреки че след 51 направени обиколки в двете сесии изостана в крайна сметка с около 1,5 сек от своя съотборник. Въпреки това темпото на финландецът в серия от обиколки бе много добра и той показа, че може да е конкурентен на съотборника си. Представянето му в Малайзия изглежда доста по-стабилно от това в Австралия.
„Колата се представя много добре и намерихме добри решения за настройките за състезанието. Доволен съм от постигнатото до момента въпреки, че условията тук се променят непрекъснато, а състезанието тук е едно от най-тежките заради високите температури и високата влажност.”
Спортният директор на Макларън Норберт Хауг също бе много доволен:
„Направихме доста обиколки, както бе предвидено. И двамата ни пилоти намериха добри настройки, даваха константни времена и успяха да изпълнят петъчните си програми. Не е ясно обаче дали това ще ни помогне, защото ако прогнозата за времето е вярна от утре до края на уикенда ще вали. Смятам обаче, че сме добре подготвени за всякакви условия.”