Защо правилата за 2019 не приближават отборите в състезанието?

740
0

През последните десетилетия правилата в F1 се променят с цел доближаване на Гран при екипите като представяне. Това означава по-оспорвани и съответно по-интересни състезания.

В редица случаи фенове се интересуват повече от липсата на битки пред тях на пистите или на телевизионния екран, отколкото от техниката. От началото на XXI век се случиха няколко доминации на определени отбори. От 2000 до 2004 г. Ферари и Михаел Шумахер печелеха титлите. През 2005 и 2006 г. Фернандо Алонсо с Рено се изкачи два пъти до върха във Формула 1. Ред Бул и Себастиан Фетел бяха недостижими от 2010 до 2013-та, а от 2014-та непобедим в спорта е тимът на Мерцедес – Люис Хамилтън спечели четири титли, Нико Розберг взе една. Именно подобни периоди на успехи за един тим предизвикват промени в правилата, които обаче не винаги спомагат за по-изравнено представяне на тимовете и по-интересни надпревари. На тази тема е посветен и следващият въпрос.

Защо правилата за 2019 приближават отборите в квалификационната сесия, но не и в състезанието? Според мен целта на правилата за 2019 година беше да сближи отборите така, че отборите в криза да се спасят от нея, но и така, че повече от 3 отбора да могат да печелят състезания (освен Mercedes, Ferrari, Red Bull).

Въпрос на Виктор Тодоров