Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правилата на ФИА в разрез със споразумението Конкорд?

Правилата на ФИА в разрез със споразумението Конкорд?

50
0

С всеки изминал ден бъдещето на USF1 става все по-объркано, особено като се вземат предвид и неяснотите около това може ли отборът да пропусне първите стартове от световния шампионат на Формула 1 през 2010 г. Коментиращият надпреварите за американския канал Спийд (където доскоро работеше и спортният мениджър на отбора Питър Уиндзор) Боб Варша посочи снощи още един вероятен препъни-камък – вероятно разминаване в изискванията на ФИА и тези на споразумението Конкорд.

Според Варша голяма част от коментарите и материалите по адрес на USF1 са сериозно раздути и макар да е ясно, че тимът няма да е готов за първия старт в Бахрейн, то това съвсем не означава, че няма да се състезава въобще през 2010 г.

– Работи се по няколко възможни решения, включващи придобиването на вече готов автомобил (като този на Далара за финансово затруднения Кампос Мета), сливане с друг екип, приемане на наказание за пропускане на стартове или дори оттегляне на заявката за тази година и кандидатстване наново за 2011 г. – твърди той.

Спорната точка е именно пропускането на състезания. В свое интервю за италианския Гадзета дело Спорт президентът на ФИА Жан Тод заяви наскоро, че новите отбори може би ще получат право да пропуснат първите стартове. След това обаче от световната организация пуснаха изрично уточнение, че екипите нямат такова право и ако не се явят на старт дори за една надпревара, губят правата си.

Сагата на USF1 пък вади нов детайл наяве. Председателят на сената на ФИА Ник Кроу е обяснил в разговор с Варша, че отборът е поискал уточнение относно правилото на ФИА, което е в конфликт със споразумението Конкорд, позволяващо пропускане на до три старта. Въпросът очевидно не е съвсем ясен, но за USF1 ситуацията не става по-лека заради липсата на готов автомобил и непреминаването на задължителните краштестове.