Начало Избрани Верстапен пред Перес и Льоклер в третата свободна тренировка на Силвърстоун

Верстапен пред Перес и Льоклер в третата свободна тренировка на Силвърстоун

2945
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в третата свободна тренировка на пистата Силвърстоун. Пилотът на Ред Бул записа най-бърза обиколка за 1:27.901 мин. и завърши пред съотборника си Серхио Перес и Шарл Льоклер (Ферари).

Температурите на въздуха и асфалта в последната тренировъчна сесия във Великобритания бяха съответно 17 и 25 градуса по Целзий. Времето бе сухо, слънчево и ветровито.

Първи на пистата Силвърстоун излязоха Ланс Строл и Себастиан Фетел. Малко след тях бяха състезателите на Хаас, Алпин, както и Юки Цунода от екипа на Алфа Таури. Фетел направи опознавателна обиколка и се върна в бокса.

Окон и Алонсо оглавиха сесията в първите 5 минути. Голяма част от състезателите все още не бяха напуснали бокса. Норис бе следващият лидер в подреждането. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:31.929 мин. Той веднага бе изместен от Льоклер и Сайнц. Монегаскът допусна грешка и леко излезе от бордюрите на Силвърстоун.

Около една четвърт след старта на третата тренировка на Силвърстоун Льоклер продължаваше да е на първа позиция, следван от Перес, Хамилтън, Сайнц, Жу и Ботас. Световният шампион Макс Верстапен все още не бе записал време.

Сайнц се оплака от силно разклащане при движение в бързите завои. Льоклер, Хамилтън и Перес записаха още по-бързи постижения, докато Фетел и Верстапен тепърва излизаха от бокса. Световният шампион записа най-бързата обиколка за 1:28.541 мин. Всички състезатели с изключение на тези на Макларън и Алфа Таури бяха с меки гуми.

При преполовяването на последната тренировка на Силвърстоун Верстапен остана начело с време за 1:28.386 мин. Втори на около две десети бе Хамилтън следван от Льоклер, Сайнц, Ръсел, Перес, Алонсо, Жу, Шумахер и Строл. Междувременно всички погледи бяха насочени към атмосферните условия около британското трасе.

До момента Верстапен беше най-бърз в първия и втория сектор на трасето. В третата част от пистата най-доброто време бе за Хамилтън. Пилотът на Мерцедес продължаваше да бъде много бърз и успешно се бореше с автомобилите на Ферари.

Разликите между пилотите бяха малки. Това позволи челната шестица да се побере в рамките на 0.550 сек.

След изминаване на 2/3 от сесията Верстапен продължаваше да води в класирането, следван от Хамилтън и Ръсел. Зад тях бяха Льоклер, Сайнц, Перес, Шумахер, Алонсо, Окон и Ботас.

Льоклер успя да излезе на второ място, докато Верстапен започна обиколка с рекордни преминавания през всички сектори. Състезателят на Ред Бул подобри постижението си и записа впечатляващо време- 1:27.901 мин. Зад него бе Перес, но с изоставане от 4 десети.

До края на третата тренировъчна сесия на Силвърстоун нямаше съществено подобряване на времената. По този начин Верстапен остана на първа позиция, следван от Перес. Трети финишира Льоклер, следван от Ръсел, Хамилтън, Сайнц, Норис, Ботас, Шумахер и Алонсо.