Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Увеличават предсезонните тестове на 8 дни

Увеличават предсезонните тестове на 8 дни

1500
0
F1, Формула 1, Гран при на Испания, Барселона, Каталуния, Каталуня
снимка: Пирели

Предсезонните тестове на отборите от Формула 1 догодина ще са 8 дни, ако Световният съвет за автомобилен спорт на ФИА (World Motor Sport Council – WMSC) одобри предложенията за календара през сезон 2022. Заседанието на WMSC е в петък тази седмица.

Намеренията са следващият сезон, когато влизат в сила новите технически правила и автомобилите ще са напълно различни от сегашните коли, да започне с 5-дневни тестове на пистата Каталуния. Изпитанията на испанското трасе, намиращо се до Барселона, са планирани за 21-25 февруари. От 10 до 12 март ще се провеждат тренировки в Бахрейн. Идеята е сесията на пистата Сахир да приключи малко повече от седмица преди първия старт за състезателната година, който ще се проведе там. Тази година предсезонните тестове бяха само 3 дни.

Формула 1 планира освен това рекорден календар с 23 старта за 2022 г. Листът на надпреварите започва с Гран при на Бахрейн. Австралия е сложена като трети старт, след като състезанието в Мелбърн бе отменяно в два поредни сезона. За слота на четвъртия кръг няма окончателно решение. Предполага се, че ще бъде зает от пистата Имола вместо Шанхай.

Една трета от планираните състезания пък вероятно ще са със спринтова квалификация, посочи по-рано президентът на F1 Стефано Доменикали. През сезон 2021 се провежда експеримент с този нов формат. Досега спринтове имаше във Великобритания и Италия (на Монца). Третият опит трябва да се състои в Бразилия.