Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои втори кръг на БгФ1 на „Джеда“ – най-бързата улична писта в...

Предстои втори кръг на БгФ1 на „Джеда“ – най-бързата улична писта в календара

766
0
Предстои втори кръг на БгФ1 на „Джеда“ - най-бързата улична писта в календара

Предстои състезанието за Голямата награда на Саудитска Арабия – втори кръг от сезон 2023 в Българския Формула 1 шампионат. Домакин на събитието ще бъде пистата “Джеда”, която приема кръг от шампионата за първи път в своята история. Пилотите ще завъртят 35 обиколки на едно от най-техничните трасета в календара. Дългите прави в комбинация от средно-бързи и бързи завои, предоставят възможности за изпреварвания, интересни битки и различни траектории. Очертава се това да е едно от най-големите предизвикателства до момента, защото това е най-бързата улична писта в календара. Една обиколка се кара над 70% на пълна газ, което я прави втората по средна скорост писта след ГП на Италия (Монца).

Какво се случва след ГП на Бахрейн?

Лидер в шампионата при пилотите е Иван Леонов, следван от Насим Рула и Самуил Иванов. При отборите NetRex Grand Prix водят с 41 точки, следвани от Braking Point Racing, които имат 22 точки в актива си. Трети са Silver Arrows F1 Racing, а четвъртата позиция делят отборите на Oracle Apex Racing и Sparta Racing Team, които имаха катастрофален уикенд в Бахрейн.

БгФ1

Междувременно пилотите водят сериозно подготовка в тестовия сървър, като най-забележителни, подобно на ГП на Бахрейн, са времената на пилотите на Oracle Apex Racing. Те са решени на всичко, за да отговорят на атаката на Иван Леонов и NetRex Grand Prix. Именно Ростислав Анастасов беше пилотът, който беше най-близо до това да победи настоящия шампион в първия старт, но малшанс и проблеми с интернета му попречиха.

На свой ред темпото на пилотите на NetRex GP не изглежда толкова впечатляващо, сякаш и двамата пилоти са изгубили своето предимство. Пълна мистерия е какво ще видим от тях в неделния ден. Не само Леонов, но и Самуил Иванов, се оплакаха от

пистата и изглежда, че имат проблеми с намирането на правилна настройка. Всички знаем колко силни са те в извличането на най-доброто в последния възможен момент и не бива да ги отписваме. Шампионите от Sparta Racing имат сериозно количество обиколки в сървъра, като по GPS данните изглежда, че те са с едни от най-добрите времена с повече гориво на техните болиди. Като съчетаем това с постоянството на Иван Иванов, който със сигурност не е забравил как да кара и как се печелят състезания, ги прави фаворит за победата.

Не трябва да отписваме и приятната изненада от първия кръг,  отборът на Braking Point Racing начело с Насим Рула.  Той е решен на всичко за победата и заяви, че иска титлата и ще се бори за нея. Божидар Стоянов показва страхотно израстване с всеки изминал ден и нищо чудно да го видим в битката за подиума. Silver Arrows F1 Racing, начело с Димитър Пашов, изглеждат изключително силни на тестовете. Изглежда, че те са преодолели проблемите от Бахрейн и ще се върнат в борбата за първите позиции.  На Джеда John Player Special F1 Team, VAG Sauber и Silver Arrows F1 Team, ще преследват своите първи точки в тазгодишният шампионат.

През този състезателен уикенд пилотите ще могат да използват, както обикновено, 3 типа гуми, които ще бъдат от най-твърдата гама: C3 (Софт), C2 (Медиум), C1 (Хард).

До момента изглежда, че пилотите нямат огромни грижи с работата на гумите, но близостта до стените и рискът от инцидент и отпадане е огромен.  Това със сигурност ще накара някои от тях да направят повече спирания в бокса. Постоянството се очертава да бъде ключът към успеха, защото на писта като Джеда е много лесно да се допуснат грешки. Те могат да доведат не само до удар в стените, но и до фатален край, в който всеки пилот може да отпадне.

Ще видим ли първа победа на Ростислав Анастасов? Ще станем ли свидетели на завръщането на Sparta Racing Team на победния път? Ще успее ли някой да спре похода на Иван Леонов към трета шампионска титла? Ще видим ли нова звезда на най-високото стъпало на подиума?

Със сигурност се очертава едно интригуващо състезание на пистата Джеда! Не го пропускайте, тази Неделя – 2ри Април от 20:30 часа! То ще бъде излъчвано на живо в нашия канал в Twitch – https://twitch.tv/cukambg –  с коментатори Димитър Тончев и Момчил Пенов. Двамата ще Ви очакват с огромно нетърпение пред малкия екран, за да се насладите заедно на емоцията от нашия виртуален свят на Формула 1 и всички интригуващи моменти на пистата.