Начало Избрани Прегрели гуми са довели до катастрофата на Албон в Мелбърн

Прегрели гуми са довели до катастрофата на Албон в Мелбърн

1056
0
Алекс Албон, Уилямс
Алекс Албон, снимка Уилямс

Алекс Албон разкри причината за катастрофата си в Мелбърн. Пилотът на Уилямс заяви, че внезапно прегряване на неговите гуми е предизвикало той да загуби контрол над своя болид и да се удари в предпазните ограждения.

Албон направи добро впечатление още в събота. Тогава той влезе в Q3 за втори път от началото на сезон 2023 и даде осмо време. Вчера състезателят на Уилямс направи отличен старт и зае шестото място и изглеждаше, че има големи шансове да финишира в челната десетка.

Седем обиколки след старта на състезанието в Мелбърн Албон претърпя катастрофа. Англо-тайландският състезател се подхлъзна на шести завой и се удари в бариерите. След това той се върна на трасето. Ударът на Албон предизвика първият от общо три червени флага във вчерашната надпревара

Пилотът на Уилямс бе видимо разочарован от отпадането си от надпреварата в Мелбърн. Той разкри причината, която е го накарала да загуби контрол над своя болид и да се удари в стената.

„Прегледах данните и те бяха малко странни. Преминах през завоя по-бавно, отколкото в предишната обиколка. Затова минах през завой №5 малко по-бързо и използвах малко повече бордюр на изхода. Смятам, че температурата на гумите в лявата част започна малко да се повишава“, сподели Албон.

„След това влязох в завой №6 с по-нагорещена задна лява гума и това беше всичко. След това се ударих в стената и състезанието приключи за мен“, добави пилотът на Уилямс.

Ръководителят на отдела за представяне на Уилямс Дейв Робсън заяви, че данните показват, че малък опит за презавиване в петия завой е бил напълно достатъчен, за да повиши температурата на гумите.

„Беше забележително състезание, но в крайна сметка това беше пропусната възможност за нас. Алекс Албон надгради отличното си представяне в квалификацията. Той спечели още позиции на старта и имаше големи шансове да се класира в челната десетка“, каза Робсън.

„За съжаление докосването на бордюра с висока скорост в завой №5 доведе до малко счупване и рязко повишаване на температурата на гумите. Това от своя страна доведе до загуба на автомобила в следващия завой.“

Албон не иска да използва прегряването на гумите като оправдание. Пилотът на Уилямс изцяло пое отговорността за това, че е ударил автомобила в стената.

„Вината е изцяло моя. Ядосан съм на себе си. Това е наистина разочароващо. Разбира се, особено съжалявам за отбора. Чувствам се така, сякаш съм ги разочаровал. Имахме добър автомобил. Когато погледнете крайните резултати и това, че имаше няколко отпаднали автомобила, то можехме да бъдем един от отборите, които да спечелят точки“, добави състезателят на Уилямс.

В същото време съотборникът на Албон Логан Саржънт също отпадна от надпреварата в Австралия. Американецът удари Ник де Врис две обиколки преди края и не участва във финалния рестарт зад колата на сигурността.