Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Прегряване е причината за повредите на Фетел и Грожан във Валенсия

Прегряване е причината за повредите на Фетел и Грожан във Валенсия

84
0
Себастиан Фетел

Прегряване е причината за повредите на алтернаторите на Себастиан Фетел (Ред Бул) и Ромейн Грожан (Лотус) в Гран при на Европа във Валенсия миналия уикенд. Това са показали изследванията в базата на Рено, заяви техническият шеф на екипа на френския производител Роб Уайт.

Проверихме всичко много внимателно и няма друга причина за случилото се. Продължаваме тестовете на динамометрите във Вири, където повтаряме условията (от Валенсия – б.р.), за да проверим пак заключенията си. Има данни за прегряване алтернатора на Себастиан отпреди излизането на колата за сигурност, но по-ниската скорост малко е удължила живота му. При връщането към нормално състезателно темпо проблемът се връща и резултатът е известен. При Ромейн нещата се случват внезапно – обясни Уайт.

Подобен проблем се е случил веднъж с Ред Бул по време на предсезонните тестове – при максимално натоварване на автомобила, но с Лотус досега не е имало такива грижи, категоричен е специалистът.

След появата на определени знаци станахме по-предпазливи с настройките. В Монако имахме проблем с колата на Виталий Петров, но при разследването се оказа, че въпросният алтернатор е на над 4000 км. Поради това намалихме периода на проверка и сервиз. В настоящия случай частите бяха напълно нови, а това е признак, че може да има грижи с определена партида алтернатори. И двата бяха на по-малко от 1000 км – каза още Уайт.

В Рено обмислят няколко възможни решения. Едното е да използват алтернатори от различна партида за Силвърстоун или да се върнат към по-стара спецификация от 2011 г. Разглеждат се и варианти за допълнително охлаждане, промяна на реглажи в картите за ускорение и т.н.