Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Приеха промените в имената на отборите и календара за 2012 г.

Приеха промените в имената на отборите и календара за 2012 г.

48
0
Лотус,Тийм Лотус

Промените в имената на три отбора от Формула 1 бяха приети на заседанието на комисията за F1 към ФИА.

Така през 2012 г. Лотус Рено могат вече да са само Лотус, Тийм Лотус ще са Катерам, а Маруся Върджин – само Маруся. С това се слага на продължилата твърде дълго разправия между Лотус Карс и Тони Фернандес кой има правото да носи името на екипа, създаден от Колин Чапман. Промените трябва да бъдат ратифицирани от Световния съвет за автомобилен спорт към ФИА, чието следващо заседание е насрочено за 7 декември, но това ще е формалност за потвърждаване на снощното решение.

Разправията между Фернандес и Лотус Карс бе провокирана от влизането на малайзийския предприемач в Гран при с отбор, който се казва Лотус след придобиване на лиценз от автомобилната компания. Скоро след това фирмата-производител на спортни коли реши да промотира продуктите си във Формула 1 и от там стартираха скандалите за това кой има правата върху името и марката Тийм Лотус и съответно разполага с правото да ги ползва. Стигна се до съд, чието решение не сложи край на неразборията, защото постановяваше, че и двете страни могат да продължат да използват наименованията си, включващи думата Лотус. Купуването на Катерам от Фернандес даде възможност за приключване на въпроса.

Комисията за Формула 1 пък утвърди и календара за следващия сезон. Той включва 20 старта – първият в Австралия на 18 март. Гран при се завръща в САЩ, където трябва да се проведе състезание на строящата се в момента писта до Остин (Тексас) на 18 ноември. Това е предпоследното състезание в листата, а финалът ще е в Бразилия на 25 ноември. Календарът също трябва да бъде ратифициран от Световния съвет на ФИА.