Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Приходите на F1 се възстановяват бързо със завръщането на зрителите

Приходите на F1 се възстановяват бързо със завръщането на зрителите

764
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Приходите на F1 продължиха да се възстановяват и отбелязват добър ръст през втoрото тримесечие на 2021 г. През миналата година спортът бе силно засегнат от COVID пандемията. Този сезон обаче върви по план, все повече състезания са пред пълни трибуни.

Какви са приходите?

От април до юни 2020 г. не се проведе нито едно състезание. F1 получи едва 24 милиона долара от права върху марката и други дългосрочни контракти. Тази година, за същия тримесечен период, се проведоха 7 Гран При. Това позволи приходите да се възстановят до 501 милиона долара. Тази сума отново е далеч от генерираните за второто тримесечие на 2019 г. 620 милиона, но е значително по-добра от миналогодишната.

Десетте отбора във Формула 1 нямаха приходи през второто тримесечие на 2020 г. Голяма част от техните предприятия бяха затворени и само част от служителите работеха от домовете си.

Какви са очакванията за настоящата година?

Тази година екипите ще си поделят $308 млн. за периода. Цифрата не е много далеч от онази през  2019 г. – 335 млн. Тогава още нямаше и ограничения на бюджетите.

Очаква се доходите на спорта да се увеличат още през периода юли-септември.  В най-голяма степен ще се дължи на препълнени писти във всяко едно състезание. Основният дял от парите за билети отиват при организаторите.  Така те плащат пълните си такси към ФОМ, а зрителите купуват и хиляди продукти, от които F1 получава също проценти.

„През второто тримесечие на 2021 г. бяха проведени седем състезания, в сравнение с нито едно състезание през второто тримесечие на 2020 г., поради пандемията COVID-19 – обобщиха собствениците на търговските права от Либърти Медия. – Приходите се увеличиха с ръст от  състезанията, правата, таксите и спонсорството.“

Изпълнителният директор на компанията Грег Мафей даде да се разбере, че в Либърти са наистина доволни от бизнеса си Формула 1.

„Формула 1 се развива добре навсякъде – отбелязва той. – На пистите, сред нашите фенове, отбори, партньори и инвеститори. Върши се впечатляваща работа, управлявайки отлично календара за 2021 г.“