Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пристигналите на Имола F1 екипи напуснаха трасето заради риск от наводнения

Пристигналите на Имола F1 екипи напуснаха трасето заради риск от наводнения

2707
0
Имола
снимка: Пирели

Пристигналите вече на пистата Имола хора от екипите от Формула 1 са били помолени днес да напуснат трасето заради риск от наводнения. Дъждовете в областта Емилия Романя са изключително тежки. За днес и утре е обявена най-високата степен на опасност и се предупреждава за възможни наводнения и свлачища. Надеждите на организаторите са, че най-лошите валежи ще са точно през тези два дни и постепенно обстановката ще се успокои, така че състезателният уикенд да премине без затруднения.

Пистата Имола е разположена до река Сантерно. В социалните мрежи се появиха снимки и видеоклипове на наводнени райони. Някои от площите под вода по принцип се използват за паркинги по време на състезателния уикенд, но няма да са налични за след два дни. Това ще създаде допълнителни затруднения за организаторите на Гран при на Емилия Романя.

Евакуацията на F1 персонала от Имола бе предохранителна мярка, макар че имаше и сведения, че река Сантерно е излязла от коритото си. Прогнозата предвижда до 100 мм дъжд през следващите 24 часа

Преди две седмици при подобни валежи имаше големи наводнения в Емилия Романя. Нивото на река Ламоне скочило с над 10 метра за по-малко от 24 часа при 190 мм дъжд за този период. Над 300 пожарникари, полицаи и други спасителни служби евакуираха около 500 души от домовете им. Един човек загина, след като свлачище погълнало къщата му. Друг бил отнесен от водите на придошла река. Властите нарекоха ситуацията безпрецедентна.

На Имола често вали през последните години, когато там се провежда надпревара от Формула 1. Пистата бе извън календара дълго време. Върна се обаче, когато през 2020 г. се наложи спешно прекрояване на календара заради пандемията от COVID-19. След това организаторите изразиха желание да продължат да посрещат F1. От този уикенд пък Пирели ще предостави на отборите нови гуми за мокра писта. При тях няма да се използват одеяла за предварително подгряване, както досега.