Начало Избрани Уикендът на Имола може да се проведе при много тежки условия

Уикендът на Имола може да се проведе при много тежки условия

2029
0
състезанието на Имола през 2022-ра
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Уикендът на Имола може да се проведе при много тежки метеорологични условия. Според прогнозите за времето, има голяма вероятност Гран при на Емилия Романя да не протече според предварителните планове. Причината за тези опасения е свързана с огромното количество валежи, което се очаква да се излее в региона около пистата.

Този месец Италия се сблъска с неблагоприятни климатични условия, които предизвикаха бури и наводнения. За момента ситуацията не се очаква да се подобри дори и в края тази седмица. Именно тогава трябва да се проведе състезанието на Имола

В понеделник вечерта ситуацията е станалa още по-критична след тъй като Министерството на гражданската защита издаде червена тревога за региона Емилия Романя, където се намира град Имола и трасето Аутодромо Енцо и Дино Ферари.

Предупреждението е в сила до вторник и сряда. Очакват се силни ветрове, проливни дъждове и гръмотевични бури. Това създават риск от наводнения и щети по инфраструктурата на пистата Имола. Не се изключва и възможност за появяване на свлачища.

Регионалното правителство също така предупреди, че във вторник в най-засегнатите райони може да паднат количество дъжд, равно 100 л на квадратен метър. Очаква се до края на сряда средното количество натрупани валежи да бъде около 150 л на квадратен метър.

По този начин се създават условия на сериозен риск от наводнения. След заседание на Националното звено за борба с кризите местните кметове са били посъветвани да затворят училищата, както и пътищата, за които съществува риск да останат под вода. Гражданите са били посъветвани да избягват пътуванията ако е възможно. Властите съобщават и за двама души, които са загинали заради наводненията.

Трудната ситуация неизбежно ще засегне и Гран при на Емилия Романя. Има вероятност уикендът да не бъде достигнат от зрителите, които се придвижват до и от пистата. Също така се очаква поройните дъждове да имат сериозно въздействие и върху протичането на самата надпревара на пистата Имола.

Предупредителният червен код за валежи предизвика спекулации, че състезанието на Имола може да бъде отменено. Въпреки това източници, близки до F1, са категорични, че състезанието ще се проведе по план

Междувременно стана ясно, че са изготвени оперативни планове за справяне с дъждовното време. Организаторите на състезанието работят усилено, за да гарантират, че съоръженията за зрители и паркингите ще могат да се използват.

От F1 имат сериозен опит в провеждането на състезания при много тежки условия. Последният такъв случай бе Гран при на Япония 2022. Тогава състезанието бе забавено с повече от два часа заради проливните дъждове и наводняването на пистата Сузука. В крайна сметка събитието се проведе, макар и да бе съкратено близо наполовина. Последните два старта на Имола също започнаха при дъждовно време.

Този уикенд на Имола Пирели ще предостави на отборите новите мокри гуми от гамата си. Те носят името Cinturato Blue full wet и трябва да изхвърлят по-голямо количество вода. Новите гуми за мокро няма да се нуждаят от подгряващи покривала.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от La F1 dimenticata (@f1dimenticata)