Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблемът на Ферари не е основно в brake-by-wire, а като цяло в...

Проблемът на Ферари не е основно в brake-by-wire, а като цяло в настройките, заяви Райконен

30
0
Кими Райконен

Проблемът на Ферари не е основно в brake-by-wire, а като цяло в настройките, заяви Кими Райконен.

Финландският пилот на Скудерията бе цитиран миналата седмица в информация на отбора да казва, че в Маранело са идентифицирани някои грижи, свързани точно с тази система. На пистата Сепанг в Малайзия обаче Кими отрече твърдението.

Не знам откъде се появи това. Проблемът не е в системата. Няма нищо сбъркано в нея. Някой ме попита след състезанието, казах „не е това”, защото въпросът беше нещо от сорта на „има ли някакъв проблем”. Но не е истина. Става дума основно за настройки, да напасна колата така, че на мен да ми харесва. Сигурен съм, че след като веднъж го постигна… Правим някои неща специално за мен и определено се надявам, когато те са готови, да имам малко по-добро усещане за предната част. Но ще отнеме малко време. Очевидно е, че стартът на сезона не бе идеален за отбора, не постигнахме желаното. Искаме много по-добри резултати. Поне извлякохме нещо от един наистина труден уикенд, а сезонът е дълъг. Разполагаме с наистина добри хора и те се трудят непрекъснато, за да подобрят нещата. Сигурен съм, че ще продължим да вървим напред – обясни световният шампион за 2007 г.

Той сподели, че не може да има някакви конкретни очаквания за своето и това на екипа си представяне във втория кръг от първенството:

Всяка писта е различна. Тук е много горещо, влажността е висока, ще имаме други гуми, така че нямам идея (какво ще е представянето). Дори през последните години бе трудно да се прогнозира старт за старт какво ще стане, сега – още повече при новите правила. Като цяло се надявам да натрупам още малко повече опит, както и уикендът ни да протече по-чисто.

На поредния въпрос за отношенията му с Фернандо Алонсо, Райконен бе категоричен, че всичко е наред – както винаги досега.

Още сме на ранен етап от сезона, но в медиите много се говори за това. Разни хора твърдят различни неща, но всичко е наред. Целият отбор се труди да отбележим напредък. Както вече споменах, не знаем каква ще е ситуацията тук. Бих допълнил, че ще е много тежко за колите заради жегата. Научихме някои неща от първия старт, но се намираме в същото положение като останалите екипи – допълни той.

На друг въпрос за това има ли все пак някаква преценка как са подредени болидите по сила в началото на шампионата, Кими отговори, че според него Ферари са горе-долу на позицията, на която завършиха в Мелбърн. Там той и Алонсо бяха съответно осми и пети преди дисквалификацията на Даниел Рикиардо.