Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблемът с гумите бе наистина сериозен, твърди Нюи

Проблемът с гумите бе наистина сериозен, твърди Нюи

37
0
Ейдриан Нюи

Техническият директор на Ред Бул Ейдриан Нюи заяви, че проблемът с предните гуми на колите на тима преди вчерашната Гран при на Белгия е бил наистина сериозен.

В отбора се притеснявали за безопасността на пилотите си Себастиан Фетел и Марк Уебър при висока скорост, поради което и помолиха ФИА за смяна, но това им бе отказано.

Пирели дойдоха при нас. Обясниха, че са огледали гумите от квалификацията и се притесняват, тъй като има структурни повреди между рамото и протектора. Опасяваха се, че е възможно нещо да се случи при висока скорост и при двата ни автомобила – твърди Нюи. – Беше наистина притеснително. След това водихме дълги разговори с Пирели какво би трябвало да направим. Те препоръчаха по-високо налягане, за да подсигурим нещата. Другият вариант бе намаляване ъгъла на сходимост на предните гуми. Това обаче би било нарушение на правилата без разрешение от ФИА, а освен това щеше да наложи стартираме от питлейна. ФИА обаче не сметнаха гумите ни за толкова сериозно повредени, тоест не пожелаха да ни разрешат да сменим гумите, с които участвахме в квалификацията.

При това положение решението на Ред Бул е да увеличат значително налягането в предните гуми, разяснява още конструкторът.

Беше едно от най-плашещите състезания, в които съм участвал. На първо място трябваше да се погрижим за безопасността на пилотите, а в същото време да се постараем да не загубим прекалено много. Точно този компромис се оказа крайно сложен. Неизползването на DRS в началото ни помогна, защото увреждането на гумите е функция на скоростта и натоварването. При включване системата на подвижното задно крило, само задната част олеква и скоростта се качва, но предните гуми остават все така натоварени. На финала чувствах страхотно облекчение, че състезателите ни бяха добре след всичко това, честно – допълни англичанинът.

Неговото изявление обаче не се покрива съвсем с това на моторспорт директора на Пирели Пол Хембри, който бе категоричен, че не е имало опасност за Фетел и Уебър, както и че Ред Бул не са се вслушали особено в съветите на хората му.