Начало Автомобили С какви проблеми се сблъсква проектът на Tesla за завод в Германия

С какви проблеми се сблъсква проектът на Tesla за завод в Германия

1394
0
Tesla
снимка: Tesla

Илон Мъск се опита да успокои притесненията за околната среда, свързани с планирания нов завод на Tesla в Германия. Според първоначалните изявления съоръжението щяло да има нужда от 372 куб. м вода на час. Това предизвика протести от страна на жители на избрания от Мъск регион – Грюнхайде. Мястото е 300 хектара и от Tesla са се съгласили да го купят за 40,91 милиона евро.

„Изглежда трябва да уточним някои неща! Tesla няма да използва толкова много вода на дневна база. Възможно е на моменти да има някакъв пик, но няма да е ежедневно”, написа той в Туитър.

В съобщението Мъск допълни, че гората на харесаната от Tesla територия няма да бъде напълно изсечена заради строежа.

Социалната мрежа за кратки съобщения е предпочитана от милиардера, който има американско, канадско и южноафриканско гражданство, метод за комуникация. Той дори имаше проблеми с властите в САЩ, тъй като написаното от него влияе на цените на акциите на фондовата борса.

Американският производител на електрически автомобили обяви през ноември 2019 г. плановете си да построи първата си европейска фабрика в Германия. Новината бе посрещната с одобрение от профсъюзи и политици, но екоактивисти предупредиха за възможни проблеми. Един от тях е използването на сериозни количества вода от обществената водопреносна мрежа.

Свързаните с околната среда притеснения не са единственото препятствие за проекта на Tesla

На избраното в околностите на Берлин място бяха открити 7 американски бомби от Втората световна война. Всяка от тях тежи по 50 кг. Всички бяха отстранени и местните власти съобщиха, че в скоро време сапьори ще ги взривят в контролирани условия.

Неизбухнали бомби все още често са откривани в и около немски градове. Наскоро в Кьолн бе намерено 500-килограмово взривно устройство. Подобна бомба бе открита и близо до централен берлински площад.

Междувременно Tesla стана вторият най-високо оценяван автомобилен производител в света – пазарната й стойност надхвърли 100 милиарда долара. Единствено Toyota е пред американската компания ($233 млрд.). Акциите на Tesla увеличиха цената си повече от два пъти през последните три месеца. За първи път американски автомобилен производител е оценен толкова високо на борсата.

Скокът се дължи в най-голяма степен на печалбата от третото четиримесечие на 2019 г. и по-добър брой доставки от очакваното през последните четири месеца на миналата година. Напредващата работа във фабриката на марката в Китай също допринесе за вдигането цената на акциите. Според анализатори растежът подчертава увеличаващата се увереност у инвеститорите относно бъдещето на електрическите автомобили и превръщането на Tesla от нишов производител в глобален лидер на пазара за коли без вредни емисии. Очакванията обаче все още са предпазливи. 12-месечните прогнози на специализираната агенция Refinitiv, цитирани от Ройтерс, сочат, че Tesla ще достигне продажби на стойност $31 млрд. Тези на Toyota възлизат на $276 млрд., на Volkswagen – $283 млрд., Daimler – $191 млрд.