Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблемите с надеждността на Хонда още не са решени

Проблемите с надеждността на Хонда още не са решени

30
0

Проблемите на Хонда с издръжливостта още не са решени напълно. Това призна Юсуке Хасегава, който от началото на следващия месец ще замести Ясухиса Арай на поста спортен директор на компанията, отговарящ за проекта във Ф1.

Японската компания направи големи промени по задвижващата си система за новия сезон след огромните проблеми с надеждността и мощността през миналата година. Това доведе до един от най-слабите сезони в историята на екипа на Макларън.

И в двете отношения сега изглежда е направен прогрес, но Хасегава призна, че очевидно по отношение на конските сили определено има какво още да се желае, за да се доближи Хонда до нивото на Мерцедес и Ферари.

Технически проблеми също има (Бътън днес не довърши програмата си заради малък пожар и теч на хидравлична течност), но Дженсън и Алонсо бяха в състояние да направят доста повече обиколки на тестовете досега спрямо миналия сезон.

По повод на проблемите на британеца днес Хасегава заяви, че надеждността остава една от големите области, в които е нужно напредък, като освен това някои елементи от задвижващата система още не са уточнени.

„Проверихме нашата надеждност на дино тестовете и потвърдихме, че двигателят ни издържа на тези изпитания 4000 км, обясни Хасегава. – Но разбира се трябва да проверим и колата. Освен това трябва да сме сигуирни, че всяка част от мотора е готова за състезание.“

Запитан дали е удовлетворен от приличното количество километри, навъртени през тестовете досега, японецът отговори: „От оперативна гледна точка определено вчера можехме да направим 100 обиколки. Но до 4000 км… това не е достатъчно дълго.“

За вторите тестове в Барселона от 1 до 4 март се очаква Хонда да пусне нова спецификация на двигателя си, която ще бъде близка до тази, който ще бъде хомологирана и използвана в Мелбърн за първия старт.