Начало Лайфстайл Продават F1 колекцията на Еди Джордан

Продават F1 колекцията на Еди Джордан

244
0
Еди Джордан

Еди Джордан продава два F1 болида от едноименния си отбор, както и редица други предмети, свързани с историята на тима. Приходите ще бъдат дарени за благотворителност – на фондации, борещи се с рака и грижещи се за бездомни хора. Такава е личната молба на колоритния ирландец, който от години е експерт в коментаторския състав на ВВС за надпреварите от Формула 1.

Тези два автомобила пазех заради историята им, добрите спомени и това, което означаваха за отбора – коментира самият Джордан. – Време е обаче да ги „пусна”. Средствата ще отидат за добра кауза: До помогнат в битката с рака, както и с връщането на млади хора в правилния път.

Единият болид е истинска легенда в света на Гран при. Той не само е първият конструиран Джордан (шаси 01), но и модела, с който Михаел Шумахер дебютира във Формула 1. Колата е придружена от оригиналната каска на седемкратния световен шампион – с негов автограф, лично подарена на Еди Джордан като признание за дадената възможност.

Исках да направя болид, който да изглежда добре и да върви както трябва – обясни създателят на колата Гари Андерсън. – Исках да произведа нещо, с което механиците ще се гордеят, а пилотите ще са уверени да карат.

Вторият автомобил е Джордан 198, с който бе спечелена първата Гран при в историята на екипа. Тя бе взета в Гран при на Белгия на пистата Спа-Франкоршамп през 1998 г. от Деймън Хил. Успехът бе двоен с второто място на Ралф Шумахер. Към тази кола вървят овъролът на световния шампион за 1996 г. и каската му от онзи паметен ден, както и трофея за отбора-победител.

В колекцията има още 12 купи за постижения на екипа и пилотите на Джордан, 8 състезателни каски и други предмети. Всичко е със сертификати за автентичност, подписани лично от Еди Джордан и ще бъде предадено от него на новите собственици. Колекцията ще бъде продадена от Cars International.