Начало Автомобили Продажбите на автомобили в Европа се увеличиха с 5,5% през септември

Продажбите на автомобили в Европа се увеличиха с 5,5% през септември

46
0
пазар

Продажбите на автомобили в Европа се увеличиха с 5,5% през септември. Това бе възприето като пореден знак, че резултатите в индустрията тръгват към подобрение след икономическата криза от последните години.

1,19 милиона са регистрираните коли на Стария континент, обяви асоциацията ACEA. Реализираните за първите девет месеца на 2013 г. автомобили са намалели с 4% до 9,34 милиона. Очакванията са тези нива да се запазят. Настоящата рецесия е най-дългата от въвеждането на еврото като единна валута досега.

Наблюдателите на автомобилната индустрия очакваха с особен интерес резултатите от септември след регистрирания пореден спад през август. Пазарът стигна най-ниските си нива за първите осем месеца от 1990 г. насам, когато започват да се следят продажбите.

Най-лошото е зад нас. Спадът в продажбите се забави значително и сега дори сме свидетели на нарастващо търсене. Продажбите обаче продължават да се увеличават изкуствено от огромни отстъпки и регистрации от страна на дилърите – коментира старши партньорът в Ernst & Youngs Global Automotive Center Петер Фус.

Според него пазарът ще има растеж благодарение на собственото си развитие едва след около две години.

Според други специалисти сред причините за повишеното търсене е и остарелият автомобилен парк. След няколко години въздържане от покупката на нови коли заради кризата, потребителите разполагат с возила, неподлежащи вече на поправка – или ремонтите са финансово неизгодни – и те трябва да бъдат подменени.

Ситуацията очевидно се подобрява. Европа не е в брилянтна форма, но тенденцията вече диктуват известен оптимизъм – допълва анализаторът на HIS Automotive Карлос да Силва.

Автомобилните производители регистрираха различни резултати през септември. Volkswagen Group са продали 6% повече коли, като търсенето на Volkswagen се е повишила с 2%, това на Audi – с 3%, а на Skoda и Seat – съответно със 17% и 15,5%. Доставките на Renault са скочили с 22%, подпомогнати от 40-процентно увеличение в Dacia и 17% растеж за Renault. При General Motors европейските продажби за деветия месец на 2013 г. са се покачили с 5%. Ръст регистрират и японските марки Toyota, Mazda, Suzuki, Mitsubishi. BMW пък са с 6% увеличение, а Daimler – с 12%.

Най-голямото увеличение на автомобилните продажби за септември по държави е в Испания – 29%, Великобритания – 12% и Франция – 3%. В Германия реализираните коли са с 1% по-малко, в Италия – с 3% надолу. Отбелязва се, че растежът в Гърция, Ирландия и Португалия (които получиха помощи за справяне с кризата) е с двуцифрени стойности.