Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Продрайв обмисля купуването на Косуърт

Продрайв обмисля купуването на Косуърт

195
0
Косуърт

Компанията Продрайв обмисля купуването на производителя на двигатели Косуърт, съобщи Дейвид Ричардс. Бившият шеф на БАР Хонда във Формула 1 е цитиран в английския вестник Дейли Мейл да обяснява, че в момента разглежда ситуацията с изпадналата във финансово затруднение фирма.

Косуърт обявиха, че се продават точно преди седмица, след като се отказаха да излизат на борсата. С техни двигатели са спечелени 176 победи в Гран при (единствено Ферари имат повече). Компанията е основата през 1958 г. от Майк Костин и Кийт Дъкуърт (името й е съставено от фамилиите им – КОСтин и ДъкУЪРТ). Един от най-известните агрегати в историята на F1 е Форд Косуърт DFV. Косуърт бяха купени през 90-те години на ХХ век от Форд, които от своя страна продадоха фирмата на Джери Форсайт и Кевин Калховен през 2004 г.

Понастоящем обаче Косуърт доставят двигатели само на Испания Рейсинг и Маруся във Формула 1, след като загубиха Уилямс и Катерам. Компанията опита да излезе от рамките на спортните мотори през последните години, но очевидно това не е достатъчно.

Твърди се, че Косуърт се продават за около 40 млн. британски лири (за миналата година печалбата след данъци е 3,9 млн. паунда при приходи от 54,7 млн.). Тази стойност обаче явно не допада на Ричардс.

Току-що започнахме да оглеждаме ситуацията около Косуърт, въпреки че според мен са си надули цената. И все пак ще обмислим нещата – заяви той.