Начало Форум Пролетното време ще превърне Портимао в различно от миналогодишното предизвикателство

Пролетното време ще превърне Портимао в различно от миналогодишното предизвикателство

1181
0
Гран при на Португалия, Алгарве, Портимао
снимка: Алфа Ромео

Слънчево пролетно време очаква отборите през уикенда за Гран при на Португалия в края на тази седмица, сочи метеорологичната прогноза за Портимао. За момента единственото предположение за повече облаци е за петък, когато ще се проведат свободните тренировки на пистата в Алгарве. Тогава метеоролозите предвиждат температурата през деня да достигне 18 градуса, както и лек вятър. За събота и неделя стойностите са подобни – 19-20 градуса максимална температура. Шансът за дъжд е минимален, но е възможно в събота да превали.

Това означава, че условията в тазгодишната Гран при на Португалия ще са много различни в сравнение с тези, в които се проведе стартът през 2020 г.

Надпреварата тогава бе в края на октомври, времето бе хладно и с валежи.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Пирели ще предостави най-твърдите гуми от гамата си за предстоящия уикенд – C1, C2 и C3, съответно като хард, медиум и софт. Същите типове бяха използвани и през миналия сезон. Изборът е обусловен от характеристиките на пистата, която дебютира във Формула 1 през 2020 г.

През миналата година специално за Португалия и Турция екипите получиха по един допълнителен комплект хард (за сметка на бройката софт). Сега са определени стандартните комплекти, използвани през целия сезон – 8 софт, 3 медиум и 2 хард.

Пистата Портимао е съвременно трасе, но конфигурацията й напомня на тези от миналото

Има множество качвания и слизания. Достатъчно широка е, за да може да се използват различни траектории, което помага за изпреварванията. Повечето завои са слепи, което увеличава предизвикателството. Бе използвана за тестове в миналото, но е домакин на състезание едва от миналия сезон. Портимао влезе в календара заради пандемията от коронавирус, но получи почти единодушно одобрение от пилотите.

Настилката бе чисто нова през 2020 г., с изненадващо малко сцепление. Очаква се, че този сезон асфалтът ще е с по-добро прилепяне.

Първият старт на Портимао бе спечелен от Люис Хамилтън (Мерцедес) със стратегия с един стоп (старт с медиум и смяна с хард). Това бе 92-ри, рекорден успех за англичанина. Износването на гумите пък бе достатъчно ниско, за да позволи на Естебан Окон да направи 53 обиколки със средните по твърдост гуми.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

„Управлението на гумите и вкарването на по-твърдите смеси в работния им прозорец бяха важните моменти на Портимао през миналата година. Сега ни очакват различни метеорологични условия и вероятно еволюирала повърхност на пистата, тоест предизвикателството може да е напълно различно“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Новата конструкция на гумите работи добре през първите две надпревари от сезон 2021. Сега дебют ще направи и най-твърдата смес. Конкретните типове бяха избрани заради натоварванията върху гумите, които се подсилват в топлото време.“