Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Променят правилата за избора на гуми от 2016 г.

Променят правилата за избора на гуми от 2016 г.

53
0
гуми,Пирели

Тимовете от Формула 1 ще имат по-свободен избор на гуми от следващия сезон според предлаганите промени в правилата, съобщава „Аутоспорт“. По информация на изданието броят на използваните типове за всяка Гран при догодина ще се увеличи от 2 на 3.

Два от типовете гуми за всяко състезание ще бъдат по избор на отборите, а другият ще бъде предварително обявен от Пирели. По време на състезанието ще трябва да се използват задължително двете смески, избрани от отборите. Третата, избрана от Пирели, няма да е задължителна.

В момента доставчикът на гуми определя и двата типа за всяка надпревара, като вариантите са 4 – суперсофт,софт,медиум и хард. От 2016 г. обаче типовете ще нараснат на 5, като няма да имат имена, а ще бъдат обозначавани с букви или цифри – от 1 до 5 или от А до E.

Очаква се новият тип да бъде още по-мек от сегашния суперсофт (нещо като супер суперсофт), като е вероятно той да бъде типa за използване, определен от Пирели, от общо 3-те за състезателния уикенд. Изглежда повечето отбори са се съгласили с тази промяна и тя по всяка вероятност ще влезе в сила от догодина.

Според спортния шеф на Пирели Пол Хембри ще има няколко дни тестове за състезанието в Абу Даби, в които да бъдат изпробвани новите супер супермеки гуми