Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промените в правилата за 2017 г. са грешка, смята Волф

Промените в правилата за 2017 г. са грешка, смята Волф

47
0

Промените в правилата във Формула 1 за 2017 г. по отношение на аеродинамиката са грешка. Това смята спортният шеф на Мерцедес Тото Волф. За следващия сезон се очаква заради по-широките предно и задно крило притискащата сила да се увеличи с 25%. А това на теория ще направи болидите по-трудно. На същото мнение е и австриецът, според който увеличаването на аеродинамичното притискане няма да доведе до по-атрактивни състезания, каквато е целта на ФИА.

Тук обаче трябва да се има предвид, че Волф защитава интересите на тима си Мерцедес, който наложи доминация в последните 2 години в спорта и няма интерес правилата да бъдат променяни сериозно. Последното ще даде шанс на конкурентите да ги настигнат и дори задминат.

„Ако промените в правилата бъдат окончателно приети, то новите болиди няма да могат да се следват плътно на пистата, заяви Волф. – Увеличаването на аеродинамичното притискане е грешка и няма да направи състезанията по-атрактивни. Ще се случи точно обратното и изпреварванията ще се правят по-трудно. Атакуващият болид ще губи още повече притискане, което пречи и в момента, но ще стане още по-лошо.”

В тази връзка преди седмица състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг изрази обратното мнение, че изпреварванията няма да станат по-трудни, тъй като половината от по-високата скорост на колите ще дойде от повишеното ниво на механично сцепление от гумите.