Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промяна във формата на квалификацията за ’10

Промяна във формата на квалификацията за ’10

25
0

Новият спортен и технически правилник за 2010 година включва някои промени по формата на квалификациите, модифициран заради наличието на 26 болида.

Дългата един час сесия ще бъде разделена отново на три части, но сега в първите 20 минути ще изгарят най-бавните осем автомобила. Във вторите 20 минути на квалификацията ще отпадат още осем коли, докато в последните 10 минути ще се надпреварват десетте най-бързи болида.

Има и една промяна, която особено много ще допадне на феновете на спорта. В резултат на забраната на презареждането през 2010 година болидите ще карат с минимално количество гориво в третата част на квалификацията.

Междувременно е потвърдено, че настоящата точкова система ще остане и през 2010 година, което означава, че вариантът на Бърни Еклестън отново няма да влезе в сила.

Минималната маса на всеки болид е вдигната на 620 кг, за да се вземе под внимание добавената маса от KERS. Системата ще бъде разрешена за ползване и през 2010 година, въпреки че представителите на ФОТА се споразумяха да не карат с нея.

Чохлите за гумите също ще бъдат позволени, въпреки че преди се говореше, че ще бъдат забранени от съображения за икономия.