Начало Автомобили От 5 до 2400 коли дневно – промяната в автомобилното производство за...

От 5 до 2400 коли дневно – промяната в автомобилното производство за половин век

219
0
СЕАТ, производство
снимка: СЕАТ

Чернобели снимки и ултра HD 4K, факсове и приложения на смартфони, плочи и mp3 файлове – технологиите са претърпели огромна еволюция през последните 50 години. Индустрията също не прави изключение, но числата го показват най-добре. СЕАТ поглежда към историята и показва някои наистина интересни промени.

СЕАТ, производство
снимка: СЕАТ

От 5 до 2400 коли дневно

Когато СЕАТ отваря първата си фабрика в Зона Франка през 1950 г., дневното производство възлиза на 5 коли. В наши дни от завода в Марторел излизат между 2300 и 2400 автомобила на ден. Това означава, че сега производството на 5 броя отнема само 3 минути. Тази еволюция се дължи и на развитието на обществото. През 50-те години на 1000 души в Испания има 3,1 автомобила, а понастоящем са 480.

СЕАТ, производство
снимка: СЕАТ

От ръчно производство до повече от 2000 робота

В началото роботите са част от научната фантастика. През 60-те и 70-те години на ХХ век автомобилите се боядисват на ръка. В наши дни тази работа е поверена на 84 робота, които полагат фини слоеве боя в специалните отделения. Скенер от последно поколение проверява гладкостта на повърхността, като процесът отнема 43 секунди. Общо в отдела за метали има повече от 2000 робота. В департамента за сглобяване машините са автономни и наброяват 125. Всички те съжителстват мирно с над 7000 работници в Марторел.

СЕАТ, производство
снимка: СЕАТ

От работа при 40 градуса температура до биомеханичен аватар

Преди половин век производството на автомобили се случва при всякакви условия – от много ниски температури до близо 40 градуса през лятото. Днешните заводи са с климатични инсталации, поддържащи постоянна температура. Подобряването условията на работа е постоянен приоритет. В отдела CARS Healthcare and Rehabilitation в Марторел например се използват биомеханични аватари, които симулират във виртуална реалност движенията на работниците по поточните линии, за да се модернизират отделните постове.

СЕАТ, производство
снимка: СЕАТ

От Богота до Сидни

През 1965 г. за СЕАТ е немислимо да изнася автомобили. Тогава като символичен жест няколко самолета са натоварени с нови модели на марката и отпътуват за Колумбия. Износът обаче става постоянна част от бизнеса чак през 1983 г. През 2018-а СЕАТ изнася 80% от произведените в Марторел автомобили. Ако бъдат подредени един до друг, те ще образуват линия, свързваща Барселона и Сидни в Австралия.

СЕАТ, коли, автовоз
снимка: СЕАТ

От 2-годишен период на чакане до 5 кликвания с мишката

Методът на закупуване на автомобил също се е променил неимоверно за 50 години. Преди половин век шоурумът е единственото място, където може да се купи кола. В наши дни 71% от потребителите се консултират с онлайн източници и правят сравнения преди да посетят дилърствата.

В средата на 60-те през миналия век пък за нов автомобил СЕАТ 600 се чака две години. Сега кола може да се купи за 10 минути само с 5 кликвания на мишката, за което свидетелства специалният проект на компанията за онлайн развитие, въведен в Норвегия.