Начало Автомобили Прототипът на Peugeot Onyx получи наградата Best Concept на Autoweek

Прототипът на Peugeot Onyx получи наградата Best Concept на Autoweek

404
0
Peugeot Onyx

Прототипът на Peugeot Onyx получи наградата Best Concept на престижното списание Autoweek. Onyx покори публиката и журито с впечатляваща естетика, хибриден дизелов двигател V8, монтиран централно в задната част и високи технически показатели. Преди всичко обаче, концепцията предлага нов начин на работа с естествените материали, благодарение на който се постига по-голяма ефективност.

Всички елементи в купето: подът, конзолата, таванът и спортните седалки са изработени от филц, напълно рециклируем материал, който обгражда пътниците като пашкул, осигурявайки шумо- и топлоизолация. Благодарение на него е постигнато и намаляване на теглото на автомобила.

Арматурното табло е от нов вид „дърво“, Newspaper Wood, произведено от рециклирани вестници. Илюзията за истинско дърво е забележителна, но при по-внимателно вглеждане могат да се видят буквите. Филцовата централна конзола съдържа кристален елемент, върху който чрез фини нарези е показано нивото на горивото в резервоара. Всъщност вътре е поставен флакон с есенция, комбинация от ароматите на всички материали, използвани в колата.

Уредите са над волана. Режимът на двигателя и скоростта на автомобила са показани посредством метални елементи върху контура на таблото, които потъват и изскачат като клавиши на пиано. Функционирането на хибридната система е изобразено на цифров дисплей.